Pascal handhaaft zich in de eerste klasse

07 maart 2016 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT -  In de belangrijke schaakmatch tegen het tweede team van Dordrecht waren de vaste teamspelers Kees van Meerkerk en Teus Dekker verhinderd. Hun plaatsen werden ingenomen door Jo Pattinama en Hans van den Beukel.

Bert Terlouw had een week eerder vooruit gespeeld tegen Ton Slagboom. In een partij waarin bijna alle stukken werden geruild, bleven  beide spelers met een toren en een stuk en bijna nog alle pionnen in een soort Stonewall zitten. Geen van beide kon nog een aanval opzetten zonder zichzelf in de nesten te werken, zodat remise een feit werd (0.5-0.5)

De tweede score kwam op naam van Kees Brinkman met zwart aan bord 5, die in een Franse verdediging Victor Koppelaar bestreed. De hele partij bleef tot het einde in evenwicht , zodat een tweede remise kon worden aangetekend (1-1)

Ook Christiaan Korteweg aan bord 8 met wit tegen Cochita Dwars kwam remise overeen . Deze partij bleef volledig in evenwicht ( 1.5-1.5)
De volgende score kwam op naam van Meinte Smink aan bord 2. Met wit in een flankgambiet tegen Iwahn Apon ging de laatste in op een aangenomen gambiet en bleef daardoor een pion voor staan. Meinte trok zich daar niets van aan en ging door het centrum in de aanval. Dat zag er veelbelovend uit maar Iwahn wist toch de aanval af te slaan en werd er tot remise besloten (2-2).

Aan bord 3 speelde Cor Oliemans met zwart tegen Marcel Pluijmert. Cor kwam goed uit de opening en wist een pion te winnen, maar bleef wel met een achtergebleven pion zitten waar Marcel al zijn pijlen tegen richtte. Cor wist het lang vol te houden maar door een ·onnauwkeurigheid verloor hij zijn pluspion.

Hij probeerde nog met een koningsaanval de kansen te doen keren, maar Marcel was eerder en zijn mataanval sloeg door ( 2-3)

Onmiddellijk daarna kwam de partij van Peter Kuijpers uit. Met zwart tegen Piet Pluijmert kwam hij niet in goeden doen. Na een Engelse opening bleek zijn stelling minder te zijn. Ook zijn befaamde vindingrijkheid liet hem in de steek. En terwijl hij een half tijd besteedde aan zijn zestiende zet bood dat ook geen soelaas. Integendeel Piet joeg de vijandelijke stukken terug en begon een tegenaanval op de damevleugel. Peter raakte in tijdnood en moest uiteindelijk opgeven  (2-4)

Hans van de Beukel  met wit tegen Ben Sitton kwam in een Spaanse partij goed te staan. Hij probeerde een aanval op de koningsvleugel op te zetten, maar Ben wist de aanval af te slaan, zodat ook hier remise een feit werd (2.5-4.5)

Hiermee was de match verloren en kon alleen Jo Pattinama nog de score verbeteren. Met zwart tegen Johan van de Griend kwam hij in een Siciliaanse partij beter te staan en nadat de meeste stukken geruild werden kwam hij een pion voor te staan en begon hij aan een koningsaanval Na afruil van de dames wast Johan met enkele slimme zetten de geïsoleerde pluspion te veroveren, zodat de zesde remise een feit werd Hiermee was de einduitslag 3-5.
Inmiddels is bekend dat onze concurrenten Sliedrecht 3 en CSV 1 uit Capelle aan den IJssel hun wedstrijd hebben verloren, waardoor 1 ronde voor het einde duidelijk is, dat Pacsal zich heeft gehandhaafd in de eerste klasse van de Rotterdamse schaakbond, wat ook de doelstelling voor het seizoen was.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.