College van B & W reageert op bezorgdheid over uitsterven van de Zwanenbloem

03 maart 2016 door Hennie van der Zouw
College van B & W reageert op bezorgdheid over uitsterven van de Zwanenbloem

PAPENDRECHT -  Op 7 december 2015 heeft de fractie van Onafhankelijk Papendrecht schriftelijke vragen gesteld over de beschermde Zwanenbloem. Hieronder treft u de beantwoording hiervan aan.

Vraag 1 Wil het College erop (laten) toezien dat bij het maaien van de waterkanten (in het bijzonder in de wijk Oostpolder) de beschermde Zwanenbloem niet wordt weggemaaid?

Antwoord  De Zwanenbloem groeit veel in sloten met voedselrijk water die jaarlijks worden geschoond. De plant profiteert zelfs van het regelmatig schonen van sloten want ze gedraagt zich als een pionier die niet gebaat is bij het dichtgroeien van sloten. Zwanenbloemen hebben van het regelmatig schonen van sloten niet veel te lijden omdat deze schoonmaakbeurten zijn leefmilieu in stand houden.

In het voorjaar wordt het stroomprofiel van de watergang gemaaid, in het najaar de gehele watergang. De Zwanenbloem groeit met name aan de rand van de watergang, niet in het midden van de watergang (stroomprofiel). De bloeitijd van de Zwanenbloem is mei/juni, omdat op dit moment alleen het stroom profiel gemaaid wordt, wordt de plant tijdens de bloei zoveel mogelijk gespaard. Indien de aannemer een Zwanenbloem ziet tijdens zijn werkzaamheden maait hij eromheen. Wanneer in het najaar de gehele watergang gemaaid wordt, wordt de plant onder water mechanisch afgemaaid, de wortel blijft op deze manier in stand zodat de plant opnieuw uit kan lopen.

Daarnaast wordt voor aanvang van het werk een check op aanwezige flora en fauna gedaan; op die manier wordt de plant zoveel mogelijk gespaard en wordt de soort in stand gehouden.

Vraag 2: De aandachtsgroep in de richting waarvan het College actief dient te informeren ten aanzien van het voorkomen van het wegmaaien van de Zwanenbloem ziet er als volgt uit: grondverwerkingsbedrijven, wegen onderhoudsbedrijven, het eigen gemeentepersoneel, Drechtwerk, overige inhuur van bedrijven in verband met te verrichten maaiwerkzaamheden.

Antwoord: Dergelijke werkzaamheden worden conform de Flora en Faunawet uitgevoerd, zowel het eigen personeel als externen voeren de werkzaamheden binnen de kaders van de Flora en Fauna wet uit.

Vraag 3: Tenslotte ons verzoek dit bericht ter kennisname door te geleiden naar de overige leden van de raad en het College, alsmede het verzoek om een terugkoppeling door het College van de door hen in dit kader gepleegde acties teneinde vanaf heden het wegmaaien van de beschermde Zwanenbloem te voorkomen.

Antwoord: De aannemer die deze werkzaamheden uitvoert wordt op de hoogte gesteld van de gestelde vragen en verzocht hier extra aandacht aan te geven. Daarnaast wordt hier komend voorjaar specifiek toezicht op gehouden.

Tot zover de brief van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.