Tweede team PASCAL kampioen 4 klasse

20 februari 2016
Tweede team PASCAL kampioen 4 klasse

PAPENDRECHT -  Het is het tweede team gelukt al in de voorlaatste speelronde kampioen te worden van RSB klasse 4B door op 16 februari de thuiswedstrijd tegen SOF/DZP 4 te winnen. Daarmee is PASCAL niet meer in te halen door de concurrentie.

Om het niet te laten aankomen op de laatste wedstrijd (uit tegen de enig overgebleven concurrent CSV) moest er afgelopen dinsdagavond dus gewonnen worden van middenmoter SOF/DZP. Na een uur spelen zag het er nog niet naar uit dat het ook ging gebeuren voor PASCAL, want SOF/DZP was duidelijk naar Papendrecht gekomen om niet zomaar te verliezen. De strijd ging gelijk op en aan geen enkel bord was sprake van een duidelijk voordeel. Hoe het dan uiteindelijk toch maar liefst 7-1 werd, blijkt uit het volgende wedstrijdverslag met van elke speler een foto.

Bord 8, Michael Bijkerk (wit) tegen Jan Donkersloot.
Een c3 opening, typisch Michael. Geen openingsvoordeel. Wel zijn er veel witte mogelijkheden maar Michael investeert er weinig tijd in. Hij kiest het verkeerde strijdplan, ruilt zijn witveldige loper voor een paard en komt lastig te staan. Jan heeft veel ruimte en in d3 een prachtig veld voor zijn witveldige loper. Michael is in ernstige moeilijkheden, maar hij ontsnapt en plotseling krijgt hij zomaar de loper van Jan cadeau. Jan is dan al in behoorlijke tijdnood en geeft op, waarmee Michael PASCAL rond 22:15 op een 1-0 voorsprong zet en zijn partij samen met Jan kan gaan analyseren (zie foto). Wedstrijdleider Kees van Meerkerk maakte dit niet meer mee. Hij was kort daarvoor met hoofdpijn naar huis gegaan.

Bord 7, Wim de Koning (zwart) tegen Philippe van Waardenburg.
Wim treft een zeer geduchte tegenstander, dat wordt al snel duidelijk. Na een Siciliaanse opening wacht Wim rustig af. Zijn stukken staan ontwikkeld en goed. Er is balans en het middenspel begint. Wim kiest ervoor met de dame voor zijn linies uit op avontuur te gaan. Dat is link want er zijn weinig vluchtvelden. Wim dreigt mat in één, maar een paard van Philippe steekt daar een stokje voor. Het paard kan zelfs door de linies van Wim heen een stuk winnen, maar Philippe mist die kans. Zo keert het tij en Wim komt steeds beter te staan, mede door een aanval via de c-lijn. Rond half 11 geeft Philippe hoofdschuddend op in het besef dat hij de winst heeft laten glippen. 2-0 voor PASCAL.

Bord 3, Teus Punt (zwart) tegen Jos Bosch
Een dame-opening inclusief 3 dame zetten tot en met zet 7. Jos speelt zeer passief en Teus krijgt initiatief. Teus bouwt een mooie stelling op en Jos rokeert lang. Dan gaat Teus in de aanval, maar Jos schuift alles dicht. Teus moet iets verzinnen en weet een pion op h3 te winnen. Na dameruil blijft er aan beide kanten een toren over. Verder heeft Teus 7 pionnen en Jos 6. Jos ruilt de torens en dat had hij beter kunnen laten, want nu wordt de vrije pluspion van Teus ijzersterk en beslissend. 3-0 voor PASCAL. De winst van Teus betekent dat hij dit seizoen nog steeds op een 100% score staat met 6 uit 6!

Bord 5, Gerrit de Jong (zwart) tegen Koert Wijnands 
Ook een dame-opening. De paarden zijn in no-time van het bord. Totaal gelijke stelling. Er wordt veel geruild. Remise lijkt onafwendbaar. Na afruil van de laatste stukken lijkt Gerrit toch de beste pionnenstructuur te hebben. Gerrit dreigt met zijn koning de witte pionnenstelling binnen te dringen. Hij laat zich echter bijna foppen en moet weer terug om te voorkomen dat een pion van Koert doorbreekt. Even later ligt de winst voor het grijpen, maar Gerrit vergeet zijn net verkregen pluspion te verdedigen. Zo eindigt de partij alsnog in remise. 3½ -½.

Bord 1, Koert Timmerman (zwart) tegen Mark Lagendijk (op foto rechtsboven)
Een Siciliaanse opening inclusief f2-f4. Koert ontwikkelt zijn stukken op de damevleugel en probeert speldenprikken uit te delen. Vorkje? Er zit dreiging in zijn spel. Hij wint een kwaliteit en daarna nog een tweede! Twee torens en een dame tegen twee paarden en een dame. Dit gaat Koert snel winnen, is de gedachte van menig toeschouwer. Maar Koert weet gek genoeg geen raad met zijn surplus aan materiaal. Zo sleept de partij zich nog anderhalf uur voort, voordat dan uiteindelijk toch om 22:40 uur het onvermijdelijke gebeurt: 4½ -½ . PASCAL 2 is kampioen!

Bord 4, Arie Speksnijder (wit) tegen Piet Lesuis (op foto linksboven)
Na de openingszetten d4, d5, c4, e6 gaat Arie op zoek naar ruimte en al snel bereikt Arie een stelling met perspectief. Hij zoekt de aanval via de c-lijn en speelt overtuigend een partij uit één stuk, dat wil zeggen foutloos. Piet krijgt geen kans op tegenspel en Arie drukt de zwarte stukken steeds verder terug. Hij wint een pion en al snel daarna een kwaliteit. Na het ruilen van de dames is het beslist en geeft Piet op: 5½ -½.

Bord 6, Arie Prins (wit) tegen Piet Schilder (op foto rechtsonder)
Ook deze Arie speelt dus tegen een Piet. En ook deze Arie opent met d4 en c4. Hij ontwikkelt zijn stukken prima. Piet blijft passief. Na het ruilen van de dames lukt het Arie echter niet om een echte aanval op te zetten. Er ontstaat een urenlange dans van 4 paarden en 4 torens, die langzaam uitdunt tot elk der spelers nog 1 paard en een 6 pionnen over heeft. Dan verovert Arie een pion van Piet en even later nog één. Arie blijft zorgvuldig spelen en voert de partij naar winst: 6½ -½.

Bord 2, Jo Pattinama (wit) tegen Cees Vis (op foto linksonder)
Het slotakkoord is voor Jo. Hier een Siciliaan op het bord, maar wel een rustige variant. Jo staat iets beter, maar bereikt voorlopig weinig. Hij heeft wel meer ruimte en op een gegeven moment weet hij toch een kwaliteit te winnen. Schaken blijft echter een bijzonder spel, want wie denkt dat de winstvoering een eitje is, komt bedrogen uit. Cees houdt Jo in een ijzeren greep door druk te zetten op de hangende pion op c2. Kort na elven besluit Jo remise aan te bieden, wat door Cees wordt geaccepteerd. Eindstand 7-1. Een kampioenswaardige uitslag.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.