Krav Maga hoofdinstructeur Jeroen van Mierle: 'Je mond is je beste wapen'

19 februari 2016 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Deze week was Jeroen van Mierle, hoofdinstructeur Krav Maga in Papendrecht, bij ons op de redactie te gast. Krav Maga (spreek uit als KRAHV muh-GAH, wat in het Hebreeuws “contact gevecht” betekent is een makkelijk aan te leren zelfverdedigings systeem.

Krav Maga is ontwikkeld in Israël in een vijandige omgeving, waarbij het voor de Israelische soldaten niet mogelijk was, veel tijd te steken in het leren van zelfverdedigingstechnieken.

Jeroen is een typisch voorbeeld van het feit dat Krav Maga voor een ieder aan te leren is, ongeacht leeftijd, geslacht en fysieke conditie. Op 47-jarige leeftijd is Jeroen aan Krav Maga begonnen, zonder enige vechtsport ervaring, Hij beoefent deze sinds 2005. Krav Maga is voor iedereen aan te leren, of je man, vrouw bent, groot, klein, wel of geen conditie hebt, oud of jong. De oudste cursist is nu 63 en de jongste 16 jaar. Krav Maga is het meest effectieve zelfverdediging systeem.

Eind 2008 werd Jeroen gevraagd om instructeur te worden. In 2006 heeft Jeroen in Israel getraind bij grootmeester Haim Gidon, de opvolger van Imi Lichtenfeld, grondlegger van Krav Maga. Jeroen heeft vele meerdaagse seminars in binnen en buitenland gevolgd.

Kunt u zich eerst even voorstellen? “Ik ben Jeroen van Mierle, 57 jaar, ik beoefen Krav Maga al 11 jaar en ben sinds 6 jaar Instructeur.”

Hoe omschrijft u zelf wat u nu doet? “Ik ben instructeur Krav Maga, docent gevaarsbeheersing en weerbaarheid, en ook docent R.T.G.B. (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing BOA’s, dat is o.a. aanhouding en zelfverdedigings technieken”.

Jeroen geeft twee keer in de week les in Krav Maga en daarnaast geeft hij ook privelessen in weerbaarheid. Tevens werkt hij nog 32 uur als wijkagent in Crabbehof en Zuidhoven in Dordrecht.

Wat voor mensen komen er naar uw sportschool? “Vooral mensen die ervan horen door mond op mond reclame en dat zijn mensen die zich willen bekwamen in zelfverdediging”.

De lessen worden gegeven in een sportzaal die gehuurd wordt van de school ‘De Kameleon’ aan de Noordersingel 1 in Papendrecht.  We hebben inmiddels echte MMA matten aangeschaft, zodat we ook wat vaker met grondtechnieken aan de slag kunnen.

Waarvoor komt men naar uw sportschool? “De mensen komen naar de sportschool om weerbaarder te worden. De een wordt weerbaarder doordat hij meer zelfvertrouwen krijgt door de Krav Maga trainingen. De ander wordt weerbaarder doordat ze weerbaarheidstrainingen volgen. Deze weerbaarheids-trainingen bestaan uit mentale en fysieke weerbaarheid. De cursussen weerbaarheid houden b.v. verband met pestgedrag en ongepast gedrag van volwassenen. We leren cursisten o.a. om grenzen te stellen en te reageren op ongepast gedrag. Dit doen we voor verschillende beroepsgroepen, maar ook voor de schooljeugd”.

Kunt u merken dat er de laatste tijd meer mensen naar uw cursussen komen? “De meeste mensen komen naar ons toe vanwege de mond op mond reclame. Maar actuele voorvallen brengen mensen er toe om voor zelfverdediging te kiezen. Je ziet dat de maatschappij steeds ruwer en gewelddadiger wordt. Vooral de drempel om geweld te gebruiken lijkt steeds lager te worden.”

Legt u de laatste tijd meer de nadruk op zelfverdediging dan een paar jaar eerder? “Je wil mensen steeds bewuster maken van het feit, dat in een bedreigende situatie zelfverdediging het laatste redmiddel is en dat is niet anders dan een paar jaar terug. Wij proberen mensen ervan te overtuigen dat het vermijden van het gevecht het eerste doel moet zijn. Maar als het niet anders kan, dan moet je wel vaardig zijn. Je mond is je beste wapen. Ik probeer altijd aan te geven dat mensen de-escalerend moeten optreden. Niet vanuit emotie handelen, maar probeer rationeel te reageren op een bedreigende situatie.”

Merkt u dat mensen zich onveiliger voelen in Nederland? “Het veiligheidsgevoel wordt eigenlijk met het jaar meer beinvloed in ons land. Dit is meer gebaseerd op begrijpelijke angst, maar is vaak niet terecht. Veelal worden we beinvloed door de media en door de ontwikkelingen in de wereld.”

Worden mensen zelfverzekerder door uw trainingen? “Veel cursisten zie je groeien, waardoor ze weerbaarder worden, zij durven dan ook eerder hun grenzen aan te geven. Dan zie  je dat verbaal en non-verbaal, de houding klopt, oftewel ik straal uit wat ik zeg.”

Denkt u dat trainingen/cursussen zoals deze door iedereen gevolgd zouden moeten worden? Als je jezelf onveilig voelt op straat of waar dan ook en je wilt je leren verdedigen, dan kun  je bij ons terecht. “Binnenkort starten scholen in Papendrecht met een initiatief van de gemeente: ‘Kies voor hart en sport’ en dat houdt in dat kinderen de keuze krijgen om uit allerlei sporten te kunnen kiezen en daar doet S & S (Safety and Selfdefense) ook aan mee met een zes weken durende weerbaarheidstraining.

Komend jaar worden de weerbaarheidstrainingen uitgebreid doordat er een nieuwe weerbaarheidstrainster wordt aangesteld. We gaan proberen elk kwartaal een cursus weerbaarheidstraining te starten. Zowel voor de jeugd als voor bepaalde doelgroepen, zoals vrouwen alleen en werknemers van bedrijven, die met agressie in aanraking komen.

Jeugd Krav Maga is voor 12 t/m 15 jarigen. Voor volwassenen is het vanaf 16 jaar. Weerbaarheid voor de jeugd is van 8 tot 12 jaar.

Afgelopen 30 januari hebben wij ons vijfjarig bestaan gevierd met een seminar, bestaande uit drie workshops, waarbij 'weapon defenses' werd gegeven, grondgevecht en boksen.”

Als afsluiting vertelde Jeroen: “Waar het mij omgaat is dat mensen met zelfvertrouwen in een bedreigende of onveilige situatie kunnen handelen. Kortom, vermijdt het gevecht en probeer de-escalerend op te treden. En als het niet anders kan, dan moet je er 100% voor gaan.” Kom vooral een keer kijken of meedoen, de eerste 2 uur zijn gratis, dan kun je zien en ervaren of Krav Maga ook iets voor jou is.

Foto's afkomstig van de website. Voor meer informatie: www.safetyandselfdefense.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.