Chinezen op de Willem

26 januari 2016 door Hennie van der Zouw
Chinezen op de Willem

PAPENDRECHT - Bijna dertig Chinese leerlingen uit de regio rond Chengdu waren de afgelopen dagen opbezoek in Papendrecht. Dit alles in het kader van het Global Exploration Project, waar het Willem de Zwijger college dit jaar voor het eerst aan meedoet. Dertig leerlingen van de Willem zijn dit schooljaar de uitdaging aangegaan om een reis naar China mogelijk te maken begin juli 2016. Dit alles om kennis uit te wisselen op het gebied van cultuur, natuur, onderwijs en gezondheid.

Dit weekend stond in het teken van het bezoek van de Chinezen aan Papendrecht en omstreken. Op zaterdagavond arriveerden zij met de bus bij de school, waarna zij werden onderverdeeld bij de verschillende gastgezinnen. Op zondag konden de gastgezinnen met hun logee(s) op stap in de regio. Op deze mistige dag stond bij de meesten: de waterbus naar Rotterdam, de Erasmusbrug, de kubuswoningen, de Markthal of het schaatsen op een kunstijsbaan op het programma.

Maandag 25 januari volgden de Chinese kinderen onder persoonlijke begeleiding van één leerling van de Willem eerst een aantal reguliere lessen. De lessen werden soms in het Engels gegeven. Dit werd niet altijd begrepen door de gasten en met behulp van de Google translate werd het Engels of Nederlands eenvoudig omgezet naar het Chinees. Wanneer het ingewikkelder werd trad er een Chinees sprekende leerling uit 3 VWO op als tolk.

Na deze paar lessen gingen de gemengde groepen uiteen om de verschillen tussen China op een rijtje te zetten bij een bepaald thema. Na 2 uur voorbereiding volgden er 2 interessante lesuren waar de leerlingen afwisselend in Chinees, Engels of Nederlands een enorme lading aan kennis uitwisselden. Toeristische trekpleisters als de Keukenhof en de Vaalserberg werden neergezet tegenover het Wolong National Nature Reserve (Panda reservaat) en het Changbaigebergte. De Hollandse schoolregels werden vergeleken met de Chinese, net als de eetgewoonten, taal en kleding.

Aan het einde van de dag werd “the one billion rising” dans eerst door onze leerlingen geleerd aan onze gasten en vervolgens gezamenlijk gedanst.  Deze dans wordt door alle leerlingen van Global Exploration uitgevoerd om wereldwijd op te komen voor de rechten van de vrouw.

Na al deze indrukken gingen de leerlingen met hun gasten weer huiswaarts. Vervolgens zwaaiden we op dinsdag de Chinezen uit en vervolgden zij hun reis richting Maastricht. Met deze uitwisseling komt de eigen wereldstage weer een stap dichterbij. Maar voordat het zover is, moet er door de dertig wereldreizigers van de Willem nog hard gewerkt worden om voldoende sponsorgeld  te verzamelen voor deze heel bijzondere reis deze zomer naar China.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.