Transportbedrijven blij met verbreden en doortrekken A15
DRECHTSTEDEN - Wat begin deze eeuw nog onbespreekbaar was, gaat de komende jaren toch gebeuren: snelweg A15 wordt tussen Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam verbreed. De regionale transportbedrijven Kleijn en Schenk reageren verheugd en hopen dat het aantal files op de dichtgeslibde snelweg hierdoor snel vermindert.
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu tekende medio oktober met de provincie Zuid-Holland en de regionale gemeenten in de Drechtsteden een overeenkomst voor een betere doorstroming van het verkeer in beide richtingen.
In de richting Rotterdam wordt de oprit Sliedrecht-west met de afrit Papendrecht - N3 verbonden. Zo ontstaat er een extra lang vak tussen Sliedrecht en Papendrecht. In de richting Gorinchem - A27 wordt de spitsstrook verlengd van Papendrecht - N3 tot Sliedrecht-oost / Hardinxveld-Giessendam. De benodigde 8 miljoen euro wordt gedeeld; het Rijk investeert ruim 4 miljoen euro, de provincie 3,3 miljoen euro en de regio Drechtsteden 8 ton. Rijkswaterstaat werkt de plannen uit. Het werk start naar verwachting in 2018 en moet in 2020 klaar zijn.
Fileproblematiek
„Met de maatregelen zorgen we ervoor dat het verkeer vlotter kan doorrijden en gaan we het sluipverkeer op het onderliggende wegennet tegen, "stelt minister Schultz. Tussen Papendrecht en Gorinchem telt de A15 slechts twee keer twee rijstroken, waar inmiddels 100.000 voertuigen per dag over rijden. Dat leidt tot steeds meer files. In zijn laatste Economische Wegwijzer berekende TNO dat de Al 5 tussen Papendrecht en Gorinchem het vrachtverkeer een schadepost van 5 miljoen euro per jaar oplevert.
Container terminal
We hebben de indruk dat het steeds drukker wordt op de A15, al kunnen we niet precies aangeven hoeveel tijd we hierdoor verliezen," zegt directeur Kees Kleijn van Kleijn Transport dat op het Nieuwland Parc in Alblasserdam is gevestigd. Zijn bedrijf heeft 135 vrachtwagens op de weg en wil in de toekomst vaker gebruik gaan waken van de binnenvaartterminal die op het naastgelegen bedrijvenpark Nieuwland is geopend. Die moet ervoor zorgen dat containers vanaf de Maasvlakte per schip naar Alblasserdam komen en pas vanaf daar via de A15 per vrachtwagen worden vervoerd. Kleijn bouwt zelfs een nieuwe opslagloods om die extra vracht op te vangen.
Trechter
„De terminal is belangrijk om de A15 vanaf de Maasvlakte te ontlasten. Maar als we hier met zijn allen de A15 op gaan, wordt die trechter van Rotterdam naar hier verplaatst. Daarom staan we positief tegenover de verbreding van de snelweg," legt Kleijn uit. Directeur Arjan Schenk van Schenk Tanktransport uit Papendrecht ziet ook dat zijn chauffeurs zowel bij het wegrijden als het aankomen over de A15 steeds vaker in de file staan. „Daarom juichen we de verbreding van harte toe, ook al zijn het slechts plannen. Hoe sneller ze worden uitgevoerd, hoe beter," stelt Schenk.
Gemiste kans
Schenk heeft in Nederland ruim 700 wagens rondrijden waarvan zo'n 200 vanuit Papendrecht opereren. Net als zijn collega Kleijn vindt Schenk dat de verbreding veel eerder plaats had kunnen vinden. Van 1998 tot 2006 onderging de A15 een grote reconstructie. Ook toen lagen er plannen om de A15 te verbreden en ook toen wilden de gemeenten in de regio eraan meebetalen. Rijkswaterstaat vond verbreding echter te duur en schoof het plan op de lange baan. „Dat was een gemiste kans," stelt Schenk. „Het had veel eerder kunnen gebeuren." Ook Kleijn denkt er zo over. „Toen de A15 eerder op de schop ging was er geen geld. Nu is de noodzaak kennelijk groot genoeg," zegt hij.
Bron: Van Vliet Makelaardij