Kerngroep Basisinkomen: 'Een zeker inkomen voor iedereen'

12 januari 2016 door Hennie van der Zouw
Kerngroep Basisinkomen: 'Een zeker inkomen voor iedereen'

PAPENDRECHT - Van de heer Leo Quist (zie foto) van de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht kregen we het onderstaande bericht over een nieuw initiatief toegezonden met de titel: "Een zeker inkomen voor iedereen."

"Vanuit de stichting Soc.Moestuin Papendrecht, is het idee gekomen om ook in Papendrecht een kerngroep op te zetten voor deze ontwikkelingen. Ik Leo Quist heb hier het voortouw in genomen, ook verdiep ik mij al heel lang in deze materie. Na mij verbonden te hebben aan de landelijke ver. Basisinkomen.

Met hulp van het management werd de groep als FB op de kaart gezet, wij werken verder wel zelfstandig en gaan in gesprek met de gemeente / cliëntenraad / kranten / scholen enz. om ook voor 2018 een experiment basisinkomen op te zetten in onze gemeente.

Een basisinkomen is een zeker inkomen voor iedereen vanaf 18 jaar. Iedere inwoner heeft dan recht op een basisbedrag, hoeveel dat moet zijn en welke voorwaarden moet nog verder uitgewerkt worden in de politiek. Wat men nu aan het onderzoeken is hoe mensen die deze uitkering gaan krijgen, er mee omgaan. De doelstelling is; dat men met deze uitkering kan leven en zich kan onderhouden, als men er toch wat bij wil werken mag en kan dat. Daar ga je dan wel belasting over betalen. In heel europa zijn landen er druk mee om te beslissen hoe en wanneer.

Het burgerinitiatief is nu met handtekeningen inzamelen bezig, een petitie loopt al een poos, voor NL. zullen er minstens 40.000 handtekeningen moeten zijn, voor europa 1 miljoen. Dan zal ook Europa zich moeten buigen over dit fenomeen, overigens het idee stamt al uit begin jaren 1900. Dus zeker niet nieuw, maar wel heel actueel in deze tijd. Hebben wij straks nog voor iedereen een baan? Men ontvangt nu een uitkering met allerlei regels en verplichtingen, ook bij gezondheidsproblemen en bovendien veel stress. Ook dit zal dan veel verbeteren en mensen krijgen de kans zicht te ontplooien op welk gebied dan ook. Zowel hobby als werk krijgen dan een heel andere betekenis.

Wij als groep gaan praten met wethouder en gemeente om deze uitvoering handen en voeten te geven. Natuurlijk in samenspraak en goed overleg dat staat voorop. Maar de tijdbalk van 2018 staat voor het basisinkomen. Nu gaat men al in diverse gemeenten in Nederland in de komende tijd een experiment doen, in verschillende landen gaat men het overwegen; Zwitserland, Frankrijk, Cyprus, Denemarken. Er zijn al verschillende onderzoeken geweest in diverse landen. Wat blijkt; men gaat niet stilzitten, maar gaat creatief om met geld en plannen uitvoeren, sommigen als kleine ondernemer en anderen gaan hun hobby in werk omzetten.

De politiek staat onder grote druk, want het is niet meer te stuiten of met simpel nee af te doen. Men zal er serieus naar moeten gaan kijken."

Tot zover Leo Quist.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.