“De Beschermde Wieg”

25 december 2014
“De Beschermde Wieg”

PAPENDRECHT - Onderweg naar  de “Beschermde wieg” bekruipt me al een gevoel van hevige innerlijke  pijn. Wat moet dat voor een moeder betekenen, die geen andere uitweg weet dan haar kindje af te staan. Maar wat goed dat deze plek is gecreëerd, een veilige plek waar het achtergelaten kindje de juiste zorg krijgt.  Volgens de wet strafbaar. Barbara Muller, de initiatiefnemer, strijdt al jaren om een wetswijziging tot stand te krijgen, want “Deze wet kost levens”.

In oktober werd bij toeval de “containerbaby” ontdekt, waardoor dit meisje in leven bleef. Barbara: “De baby’tjes die gevonden worden, zijn meestal al overleden. We zullen er nooit achter komen om hoeveel baby’tjes het echt gaat, omdat ze in de tuin worden begraven of in een kliko worden gedaan. Angst en wanhoop kan een zwangere vrouw tot zo’n besluit doen komen, ondanks de diverse vormen van hulpverlening, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, de FIOM, Siriz of Bureau Jeugdzorg”.

Barbara: ”Bij de “Beschermde Wieg” kan een moeder haar kindje  veilig en indien gewenst anoniem achterlaten, als ze echt geen andere weg meer weet”. Maar hoe komt een moeder zo ver?  Barbara: “Een onveilige relatie,  geen verblijfsvergunning, verslaving , financiële problemen,  eerwraak kunnen reden genoeg zijn”.

In Papendrecht is Karoline “Beschermde Wieg moeder” (zie foto). Op de vraag waarom ze deze hulp willen bieden klinkt eenvoudigweg: “Er is zoveel nood”, daarmee is eigenlijk alles meteen duidelijk. Karoline is er binnen 10 minuten zodra er een kindje is gebracht, want ze krijgt een signaal op haar mobiel. Mocht de moeder met Karoline willen spreken, dan kan ze daartoe op een knopje drukken. Zo niet, dan ligt er een envelop met daarop “Lieve mamma” met belangrijke informatie, en een puzzelstuk. Het andere puzzelstuk ligt in een kluis. Hiermee kan ze later altijd aantonen dat zij de moeder is. Karoline: “Ze heeft 6 maanden de tijd om op haar besluit terug te komen. Het kindje gaat naar een pleeggezin, en er zal zo spoedig mogelijk gezocht worden naar een adoptiegezin.

Barbara strijdt al jaren voor een wetswijziging. “Want elk kind heeft recht op leven. Het te vondeling leggen op een onveilige plek moet strafbaar blijven, vindt ook Barbara. “Het kindje kan dan tenslotte in onveilige handen komen of overlijden. Maar het wordt tijd dat het achterlaten van een baby op een veilige plek niet langer strafbaar is. Staatsecretaris Teeven vindt het recht op afstamming nog steeds belangrijker dan het recht op leven. Deze wet kost levens. We strijden door, we hebben een lange adem. Met de babykamer kan mishandeling of het doden van baby’s worden voorkomen”.
De babykamer wordt inmiddels gedoogd, maar subsidie zit er niet in. De beveiliging die is aangebracht kost € 3500,00 per jaar. Mensen die dit mooie initiatief een warm  hart toedragen kunnen donateur worden of een eenmalige gift overmaken  (Zie www.beschermdewieg.nl)

Barbara heeft er keihard aan gewerkt om in 2015 op 5 andere plaatsen ook een “Beschermde Wieg” te realiseren, te weten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Middelburg en Oudenbosch.
De Hulplijn dagelijks is 24 uur per dag te bereiken via 0800 6005. Ook chatten mogelijk via de website.
In het boek “Kind Zonder Stem”, dat juist is uitgekomen, beschrijft Barbara de weg, maar ook de hobbels en de weerstand die er was om “De Beschermde Wieg” te kunnen realiseren. De opbrengst hiervan gaat allemaal naar de stichting “De Beschermde Wieg”.

Foto en tekst: Ina Florusse

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.