Papendrechtse vrijwilligers in de schijnwerpers

02 december 2015 door Hennie van der Zouw
Papendrechtse vrijwilligers in de schijnwerpers

PAPENDRECHT - Vrijwilligers zijn goud waard; onmisbaar voor onze samenleving. Om daar bij stil te staan en al die vrijwilligers dank te zeggen voor hun inspanningen, wordt in Nederland elk jaar op 7 december extra aandacht besteed aan hun fantastische werk.

Voorafgaand aan deze dag laat de gemeente Papendrecht op deze pagina graag zien wat er in de gemeente op dit vlak gebeurt en vertellen vrijwilligers Guus Klein Hofmeijer en Martina Vos wat vrijwillige inzet zo leuk, dankbaar en bijzonder maakt. Misschien is het voor u net dat zetje om met hen mee te doen. We zouden u er dankbaar voor zijn.

Vrijwilligerssteunpunt brengt vrijwilligers en organisaties bij elkaar
‘Met een enthousiast team van medewerkers en vrijwilligers bevorderen en ondersteunen we vrijwilligerswerk in Papendrecht’, vertellen Judith van Gulik en Pauline van der Kraan van het Vrijwilligerssteunpunt van de Brede Welzijnsinstelling Papendrecht. ‘We brengen vraag en -aanbod van organisaties en inwoners bij elkaar. Dus wie een vrijwilliger nodig heeft of als vrijwilliger aan de slag wil, is van harte welkom om onze vrijwilligersvacaturebank te bekijken.’
‘Wie vrijwilligerswerk doet, weet hoe leuk het is: je bent nuttig bezig, blijft actief, betekent iets voor anderen en krijgt daar voldoening van en waardering voor. De nieuwe sociale contacten en ervaringen maken vrijwilligerswerk leuk en leerzaam. Daarnaast zijn vrijwillige bijdragen onmisbaar voor buurten in Papendrecht, want dankzij deze inzet kunnen we allerlei voorzieningen in stand houden.’

Vele mogelijkheden
‘Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Van een of enkele uren per week tot een langdurige verbintenis op vaste dagen in de week. De een vergadert graag, de andere steekt liever de handen uit de mouwen. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden bij activiteiten, evenementen, in de natuur, verzorging van dieren, maar denk ook aan administratief of computerwerk, bestuurswerk, werk als gastvrouw of –heer,  nieuwslezer, verslaggever, programmamaker, klusser, chauffeur, ziekenhuisbegeleider, trainer, buddy of taalhulp. Alles is mogelijk, onze vacaturebank bevat een uitgebreid en actueel overzicht waarmee we organisaties en vrijwilligers bij elkaar brengen en blij maken met elkaar.’

De vrijwilligersbank is te vinden op www.vrijwilligersvacaturespapendrecht.nl. Geïnteresseerden zijn ook welkom op het inloopspreekuur op donderdagen van 14.00 tot 16.30 uur aan de P.S. Gerbrandystraat 31. Of maak een afspraak via 078-6154741 of vrijwilligers@bwi-papendrecht.nl. Dan kunt u samen met de medewerkers bekijken welke vacatures het beste passen. Zie ook www.bwi-papendrecht.nl

Guus Klein Hofmeijer.

‘Vrijwilligerswerk helpt je verder en zorgt voor veel plezier, voldoening en waardering’
Guus Hofmeijer: ‘Ik heb altijd graag bijgedragen en meegedaan aan de gemeenschap waar ik deel van uitmaak. Toen ik in 2007 van Helmond naar Papendrecht verhuisde, keek ik dan ook al vlot wat hier op vrijwilligersgebied bij me past. De kern daarbij is mogelijkheden bieden aan andere mensen om hun talenten te ontwikkelen.’

‘In Papendrecht begon ik mijn vrijwilligerswerk in het bestuur van de Culturele Raad. Ik hield me onder meer bezig met beeldende kunst in de openbare ruimte. De afgelopen periode hebben we ons bijvoorbeeld ingezet voor een nette afsluiting van de zaken rond de Kunstuitleen en verkoop van de werken uit de collectie. Momenteel is een van onze aandachtspunten steun aan stichting ToBe om te voorkomen dat kunst & cultuur uit het basisonderwijs verdwijnt.’

Hartstikke mooi
‘Later ben ik gaan helpen bij het aangepaste zwemmen van de Geul. We werken één op één met mensen met een handicap en helpen ze hun watervrees te overwinnen. Daar maak ik dolgraag een uurtje voor vrij.  Daarnaast heb ik bijgedragen aan buurtbemiddeling en in de gemeenteraad gezeten. Ik richtte me vooral op mensen die het niet zo makkelijk hebben en wel een steuntje kunnen gebruiken. Die invalshoek leidde er toe dat ik sinds 1 januari 2015 voorzitter ben van de Cliëntenraad Regio Drechtsteden, de belangenbehartiger voor mensen met een uitkering. Verlopen processen rondom uitkeringen netjes, kunnen cliënten hun verhaal kwijt, worden ze behandeld zoals het hoort en worden ze gesteund om bijvoorbeeld met leer- en werkplekken mee te kunnen doen in de samenleving? Dat zijn voorbeelden van vragen waarmee we ons bezighouden. Als onafhankelijke voorzitter breng ik mijn mede-leden van de raad steeds in herinnering dat we er echt toe doen en dat ze stappen kunnen zetten om zichzelf te ontwikkelen.’

Talenten ontwikkelen
‘Vrijwilligerswerk loont weliswaar niet in directe zin in je portemonnee, maar met zaken als scholing, deskundigheidsbevordering en gespreksvaardigheden ontwikkel je talenten op een breed terrein en kun je belangrijke stappen zetten in de richting van de arbeidsmarkt. Het plezier zit daarbij aan twee kanten; iedereen blijft zelf verantwoordelijk maar als sociaal democraat in hart en nieren wil ik graag een handje helpen als mensen een doel willen bereiken. Dat geeft me veel voldoening en plezier en brengt me in contact met mensen die ik anders nooit zou ontmoeten. Als het even mogelijk is, vier ik eenmaal per jaar een feestje met de mensen waarmee ik vrijwilligerswerk doe.’

‘Het vrijwilligerssteunpunt is een nuttig instrument, maar het is en blijft  jammer dat het veel moeite kost om vrijwilligers te vinden. Met name in de Culturele Raad zouden we graag jongeren zien. Daarom wil ik op deze plek iedereen graag nog eens in overweging geven vrijwilligerswerk te doen. In plaats van televisie kijken kun je echt het verschil maken. Het levert waardevolle ervaringen op en een netwerk dat altijd van pas kan komen. Ik voel me er zelf prima bij, ik sta hartstikke tevreden in de maatschappij en krijg als bonus veel waardering.’

Martina Vos

‘Door vrijwilligerswerk ging er een wereld voor me open, geweldig’
Martine Vos: "Ik hou van mensen, ik ben geïnteresseerd in hoe ze in elkaar zitten en zijn geworden wie ze zijn. En ik vind het leuk om een babbeltje te maken. Toch had ik niet eerder kennisgemaakt met vrijwilligerswerk. Toen dat het geval was, ging er een wereld voor me open, echt geweldig.’

‘Ik ben van oorsprong commercieel medewerker binnendienst. Vorig jaar werd ik plotseling werkeloos. Een vriendin van me zag een advertentie waarin vrijwilligers werden gevraagd om een scootmobieltocht in Papendrecht te begeleiden. Die vond het wel wat voor ons. Ik ben gezond, kan gewoon werken en we meldden ons aan om andere mensen een gezellige dag te bezorgen. Ik vond het zo leuk dat ik meer wilde doen.’

Waardevolle instelling
‘Via via kwam ik als vrijwilliger bij het Albert Schweitzerziekenhuis om patiënten in bed of in de rolstoel van de ene naar de andere afdeling te brengen. Dat deed ik een aantal maanden, totdat ik eind vorig jaar weer een paar maanden een baan had. Daarna kwam ik via internet het Vrijwilligerssteunpunt op het spoor en heb ik een hele map vol met vrijwilligersfuncties doorgenomen, de ene nog leuker dan de andere. Ik heb bij verzorgingshuis De Wieken de rolstoelvierdaagse begeleid, ook echt een aanrader! Daarnaast ging ik langs bij de open dag van Bij Bosschardt, de ontmoetingsplek van het Leger des Heils aan de Staringlaan. Medewerkers waren aan het opbouwen, ik stroopte mijn mouwen op en voor ik het wist stond ik mee te helpen. Daarna was ik vijf maanden lang op maandagen gastvrouw voor bezoekers. Dat was hartstikke leuk,  je ontmoet zoveel verschillende mensen. Ik was er ook trots op dat ik voor het Leger des Heils mocht werken, want dat vind ik een hele mooie, waardevolle  instelling. Na die vijf maanden vond ik mijn huidige baan.’

Verrijking
‘Ik werk nu weer vijf dagen per week, dat maakt vrijwilligerswerk lastig. Maar als ik in de gelegenheid zou zijn vier dagen te werken, dan zou ik wel weer willen. En op mijn eerste vrije dag ga ik zeker naar Bij Bosschardt. Als je een vaste baan hebt en geen mensen in je omgeving hebt die enthousiast zijn over vrijwilligerswerk gaat die hele wereld aan je voorbij. En dat is zonde. Eigenlijk moet iedereen het eens proberen. Kijk wat het is, wat er allemaal gebeurt en wie de mensen om je heen zijn. Ik was onlangs drie weken in Cuba. Daardoor krijg je een andere kijk op de wereld, maar dat geldt ook voor vrijwilligerswerk. We hebben al snel een mening klaar, bijvoorbeeld over daklozen. Maar misschien hebben mensen wel enorm veel pech gehad en had zoiets ons ook kunnen overkomen. Als je je openstelt, krijg je een wisselwerking: je geeft iets en je krijgt iets. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden eens bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk langs te gaan. Voor iedereen is er wel wat te vinden en het geeft zoveel voldoening. Voor mij is het echt een verrijking van mijn leven om zonder al te veel moeite iets te betekenen voor anderen.’

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.