Gemeente Papendrecht huisvest dit jaar nog het merendeel van 32 extra statushouders

12 november 2015 door Hennie van der Zouw
Gemeente Papendrecht huisvest dit jaar nog het merendeel van 32 extra statushouders

PAPENDRECHT - Het huisvesten van mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) binnen de gemeente Papendrecht verloopt voorspoedig. De gemeente heeft al meer dan 56 statushouders geplaatst en daarmee aan zijn wettelijke taakstelling voor heel 2015 voldaan. Het college zet zich maximaal in om de 32 extra statushouders (1 per 1.000 inwoners in de gemeente) dit jaar te huisvesten.

Het college heeft in het vraagstuk rondom de vluchtelingenproblematiek bewust gekozen krachtig in te zetten op de huisvesting van extra statushouders in plaats van tijdelijke (crisis)noodopvang. (Crisis)noodopvang betekent in de praktijk voortdurend verplaatsen van mensen, in telkens andere groepssamenstellingen, naar verschillende locaties. Het college heeft dit besluit genomen met unanieme steun van de gemeenteraad en na uitvoerige gesprekken met maatschappelijke partners. Het college neemt hiermee haar verantwoordelijkheid en levert een zorgvuldige en structurele bijdrage aan het vraagstuk van de opvang van vluchtelingen.

'Volle asielzoekerscentra ontlasten’
Burgemeester De Bruin: 'Met deze aanpak willen wij de overvolle asielzoekerscentra ontlasten. In deze centra zitten veel mensen (ca. 15.000) die al een verblijfsstatus hebben. Wanneer alle gemeenten versneld veel statushouders huisvesten, net als in Papendrecht (1 per 1000 inwoners), komt er veel capaciteit (ca. 17.000 plaatsen) vrij in de asielzoekerscentra en is crisisopvang op de huidige schaal niet meer nodig. Niet alleen is de situatie voor mensen in asielzoekerscentra prettiger, crisisnoodopvang kost ook veel extra geld.

De eerste groep mensen is inmiddels geplaatst. Voor deze mensen is al een woonlocatie beschikbaar, maar zorgvuldigheid is geboden, zegt burgemeester De Bruin. ‘Deze mensen worden niet halsoverkop van een asielzoekerscentrum naar een woning gebracht. We vinden het belangrijk dat dit op goed georganiseerde en gepaste wijze – met respect naar de mensen toe - gebeurt.'

Samen met maatschappelijke partners
De gemeente wil deze groep naast een dak boven het hoofd ook begeleiding, school, dagbesteding, hulp bij problemen en aandacht voor welzijn bieden. Daarbij wordt er nauw en intensief samengewerkt met diverse maatschappelijke partners, waaronder Woonkracht10, VluchtelingenWerk Nederland, Overleg Kerken Papendrecht en Stichting Noodopvang Papendrecht.

Geen verstoring lokale woningmarkt
Het uitgangspunt van het college is om ook eigen gemeentelijke woningen in te zetten. Daarnaast heeft de woningcorporatie 4.100 woningen in Papendrecht, waar jaarlijks circa 250 tot 300 woningen van beschikbaar komen. Dat betekent dat slechts een zeer klein deel van de woningen in Papendrecht nu en in de toekomst beschikbaar komt voor mensen met een verblijfsvergunning. Een groot deel van de statushouders gaat ook bij een eerder gehuisveste statushouder wonen. Dat vraagt niet om een extra woning.

Wethouder Kees Koppenol (Wonen): ‘We proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Door deze aanpak treedt er geen verstoring van de lokale woningmarkt op. In Papendrecht zijn en blijven binnen enkele maanden woningen beschikbaar voor woningzoekenden. Lange wachttijden komen meestal door specifieke wensen als het gaat om de soort woning of buurt.’

Hulp
Ook in Papendrecht willen veel mensen graag iets voor de vluchtelingen of de mensen met een verblijfsvergunning betekenen. Wilt u helpen of heeft u een initiatief, neem dan contact op met de Stichting VluchtelingenWerk Nederland, afdeling Papendrecht: Hicham Zaezei, telefoonnummer: 078-6440177.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.