Workshop Maritieme Topregio Drechtsteden in Brussel

20 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Workshop Maritieme Topregio Drechtsteden in Brussel

PAPENDRECHT / DRECHTSTEDEN - Op de laatste dag van de Open Days 2015 in Brussel was het de beurt aan de Drechtsteden om de regio als Maritieme Topregio voor het voetlicht te brengen.

In de vorm van een interactieve workshop werd vooral aandacht besteed aan de kracht van samenwerking, het stimuleren en renderend maken van innovaties.

In een goed gevulde zaal liepen bezoekers uit onder meer Frankrijk, Duitsland, Portugal, Noorwegen, Servië en Polen ondanks het vroege uur warm voor de Drechtstedelijke aanpak. Een aanpak waarin het organiseren van ontmoetingen, het stimuleren van crossovers tussen sectoren en het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven centraal staan. Uit reacties vanuit de zaal bleek dat de regio vooral indruk maakte door de manier waarop de panelleden - vertegenwoordigers van InnovationQuarter, Fokker, KE-Works en Drechtsteden - met passie en plezier spraken over innovatie en de manier waarop zij eraan bijdragen dat niet voor de hand liggende partijen elkaar weten te vinden om met elkaar nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.

Dat de inmiddels in Nederland algemeen bekende en breed toegepaste "triple helix" samenwerking internationaal nog geen gemeengoed is maar wel als kansrijk wordt gezien, bewijst het enthousiasme van de Poolse delegatie uit regio Kdansk. Zij zouden maar wat graag een vertegenwoordiger van Innovation Quarter inzetten om wetenschap en ondernemers met elkaar in contact te brengen. De verwachting dat een jaar investeren in deze relatie genoeg zou moeten zijn, wordt door Sander van der Wal (senior business developer bij , Innovation Quarter) direct getemperd: 'Het vinden van de juiste combinatie, die ene onderzoeker die zich richt op die ene niche waarin toevallig ook een briljante ondernemer mogelijkheden ziet, is al een hele klus. En dan moet het bouwen aan vertrouwen, een verstandhouding waarin kennis delen en samen ontwikkelen mogelijk wordt, nog beginnen.'
Brussel- Maritieme Topregio

Waarom overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen het ondanks de lange aanlooptijden dan toch de moeite waard vinden om te investeren in samenwerking met elkaar, is volgens Richard Korteland (Drechtstedenbestuurder Economie) een eenvoudig te beantwoorden vraag: 'Uiteindelijk gaat het om economische groei en banen. Nu, maar ook straks. Technologische veranderingen als ‘the Internet of Things’, Big Data, Robotisering en 3D printing gaan onze economie en maatschappij stevig veranderen. Om deze ontwikkelingen bij te houden en de kansen hiervan te kunnen benutten, is het belangrijk om continu te werken aan innovatie, ondernemerschap en creativiteit. En daarvoor zijn crossovers tussen verschillende sectoren, samenwerking tussen multinationals en MKB én goede verbindingen tussen onderwijs en arbeidsmarkt onmisbaar.'

Al met al kijken we terug op een geslaagd event, waar veel contacten zijn gelegd die wellicht op korte of langere termijn mogelijkheden bieden tot nieuwe samenwerkingen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.