Vierde plek voor Marleen Honkoop bij halve triatlon van Mallorca

19 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Vierde plek voor Marleen Honkoop bij halve triatlon van Mallorca

PAPENDRECHT - Passaat-atlete Marleen Honkoop uit Sliedrecht heeft een vierde plaats behaald bij een internationale halve triatlon op Mallorca in Spanje. Een halve triatlon bestaat uit 1,9 kilometer zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen.

Het seizoen begon slecht voor Marleen (33 jaar) door ziekte. Ze trainde in de zomer bij AV Passaat onder leiding van trainer Addy Ruiter. Binnen het Team TopSportPerfection/CEP had ze de mogelijkheid om te trainen met toppers als Roy Hoornweg (Nederlands  Kampioen 10 km) en Bart van Nunen (Nederlands Kampioen halve marathon). Voor deze halve triatlon stond Marleen er nu goed voor.

De halve triatlon van Mallorca staat sinds 2014 op de kalender (toen de Europese Kampioenschappen). Aan de start stonden nu een stuk of tien dames met een eerdere top 5 of top 10 notering in een internationale wedstrijd. Door een goede uitslag van vorig jaar in Gerardmer (Frankrijk) mocht Marleen starten in de pro-categorie.
Na een mindere wedstrijd bij het Nederlands Kampioenschap van twee maanden geleden was de opdracht van coach en trainer Addy Ruiter: beter doseren, de eigen race rijden en het voedingsplan goed uitvoeren. Met dit heldere strijdplan stond Marleen aan de start.

Met een start vanaf het strand startte de wedstrijd om 9 uur voor een ronde van 1.9 zwemmen in de zee bij Paguera. Marleen was goed weg en bevond zich op de terugweg - waar het navigeren werd bemoeilijkt door de opkomende zon - in het derde groepje zwemsters. Na een goede wissel stapte Marleen als 15e op de fiets. Het fietsparcours bestond uit 2 rondes van 45 km met totaal 1000 hoogtemeters en afwisselend door het binnenland en dorpjes aan de kust. Op eigen tempo en de eerste ronde op reserve, lag Marleen na de doorkomst halverwege als zevende. Op 70 km haalde zij een groepje dames in, die achter haar aansloten. Omdat het niet lukte hen af te schudden, besloot Marleen haar energie verder te sparen voor de halve marathon en bracht de resterende kilometers door als tweede van de groep. Met de snelste fietstijd reed Marleen als vierde met vijf andere dames de wisselzone in.

Bij het hardlopen werd direct hard gestart door de concurrentes op het pittige loopparcours met veel op en af, trappetjes en ongelijke ondergrond. Conform het strijdplan hield Marleen eigen tempo aan. Een spannende halve marathon volgde, waarbij Marleen langzaam opklom in de klassering en uiteindelijk op één na alle dames van de fietsgroep weer inhaalde.
Marleen wist op 2 minuten van de bronzen medaille als vierde te finishen in een tijd van 4 uur. 42 minuten en 10 seconden. Zij kan hiermee terugkijken op een zeer goede afsluiting van het seizoen.

De wedstrijd werd overigens gewonnen door de Spaanse Sarah Loehr Munoz in een tijd van 4:37:00.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.