Jeugd wijst PASCAL 3 de weg

16 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Jeugd wijst PASCAL 3 de weg

PAPENDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - Voetbalfans zullen dinsdag 13 oktober snel willen vergeten. Zo niet de schakers van PASCAL 3. Zij beleefden een onvergetelijke avond. Met een sterk verjongd team werd een punt gepakt in de thuiswedstrijd tegen H.I.Ambacht 2. Wat was het spannend.

Lennard van Hal deed aan bord 7 zijn eerste wedstrijdervaring op in de RSB-competitie. Van zenuwen was niets te merken. Hij straalde één en al rust uit. Met zwart tegen Jan Hauwert kwam hij een vol paard voor te staan. Het eindspel was echter niet eenvoudig. Toren + paard + 5 pionnen tegen toren + 5 pionnen. Uiteindelijk werd het paard geofferd voor een doorgebroken pion en die was voor de Ambachter niet meer te stoppen. En zo stond PASCAL rond 22:00 uur met 1-0 voor.

Jack de Ruijter had het zwaar aan bord 6 tegen Gerrit de Graaf (1490) en nadat de vijandelijke lopers zich toegang hadden verschaft tot zijn witte koningsstelling, moest hij capituleren. 1-1.

Louis Kemper met wit op bord 4 speelde een mooie aanvalspartij tegen Roel Pruysen met mooie dreigingen op de zwakke pionnen van de tegenstander. De eerste pion op de 6e rij kon de tegenstander met veel paard gemanoeuvreer nog onschadelijk maken. Tegenstander Roel wilde met een tegenactie een volstrekt onbelangrijke achtergebleven pion aanvallen. Zo kreeg Louis nog een pion op de 7e rij. Nu moest de Ambachtse koning op de vlucht, maar het duurde niet lang of die stond mat: 2-1.

Kees Klein had een zware tegenstander, Manuel Rubio Perez (1599). Hij raakte een loper kwijt en kreeg een grote aanval over zich heen. Kees moest opgeven en het stond weer gelijk: 2-2.

Op bord 2 speelde Ad Stabij met wit een heel gesloten partij tegen Klaas Bax (1575), waarbij alle pionnen op het bord bleven. Tegenstander Klaas probeerde wel een koningsaanval te beginnen, maar alles werd door Ad goed verdedigd. Beiden kwamen niet door elkaars verdediging heen en dus werd er remise overeengekomen. Stand: 2,5-2,5.

Het liep inmiddels tegen half 11 toen de partij van Matthias Rietveld aan bord 8 steeds meer belangstelling begon te trekken van de omstanders. Met de witte stukken spelend was hij tegen Hans Hameetman (1309) in het middenspel een paard voor gekomen. Toch wisselden de kansen steeds. Beide spelers zagen om beurten een winnende combinatie over het hoofd. In het eindspel kwam Matthias met een randpion en toren tegen een toren alleen te staan. In eerste instantie stonden zijn koning en toren in gunstige posities om de randpion te laten promoveren. Tegenstander Hans wist met een paar onbelangrijke schaakjes het sleutelveld te pakken te krijgen en toen moest Matthias in remise berusten. Stand: 3-3.

Op dat moment zag het er gunstig uit voor PASCAL 3. Theo Punt speelde met zwart tegen Herbert Vuijk (1698), een heel goede jonge speler. Aanvankelijk raakte Theo wat materiaal kwijt, maar met aanvallend tegenspel werd het evenwicht weer hersteld. En het eindspel met ieder een toren en 3 pionnen zag er gunstig uit voor Theo. Met kundig gemanoeuvreer lukte het tegenstander Herbert echter zijn pionnen op te spelen, de torens zó af te ruilen dat de koning uit positie kwam en één pion door kon lopen. Dit wachtte Theo niet meer af, want hij wist hoe laat het was (al over elven) en gaf op. Stand: 3-4 in het voordeel van H.I.Ambacht 2.

De laatste partij die nog bezig was, moest dus gewonnen worden om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Vandaar dat Hans van den Beukel aan bord 1 een remise-aanbod van Chris Malais (1794) afsloeg en met nog maar weinig tijd op beide klokken probeerde de partij naar zich toe te trekken. Tegenstander Chris daarentegen probeerde in een ultieme poging nog remise te maken. Dat lukte bijna, want niet alleen Hans maar ook Chris haalde een dame. Na gedwongen dameruil moest Chris alsnog opgeven. Eindstand 4-4. Een zwaar bevochten en dik verdiend eerste wedstrijdpunt voor het fris spelende PASCAL 3. De voetbal kijkende thuisblijvers hebben echt iets gemist!

Op de foto Lennard en Matthias, het jeugdig elan van PASCAL 3. Met tussen hen in nestor Jaap Lip die hen het schaken leerde.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.