Beeldenboulevard heeft weer aantal nieuwe beelden

12 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Beeldenboulevard heeft weer aantal nieuwe beelden

PAPENDRECHT - Stichting Beeldenpark Drechtoevers nodigt u uit om binnenkort weer een wandeling te maken langs de Beeldenboulevard in Papendrecht. Er zijn dit jaar weer 10 nieuwe beelden geplaatst, zowel op het Merwehoofd als ook op het Havenhoofd. ‘Hiermee wordt een eerste aanzet gegeven voor het 20-jarig jubileum dat de stichting in 2016 viert’, aldus Bas den Hartog voorzitter van de stichting.

Tegenover het terras van Willaerts staat het beeld van Gerard Höweler ‘Het hart van de steen’, gemaakt van een zwerfsteen van roze graniet.
Op het Havenhoofd zijn recent de volgende nieuwe beelden geplaatst:
‘Break of Day’  het zwarte, uit Bretons graniet gehakte, beeld van Joost Barbiers.
‘Voor Pampus’ is de naam van het granieten beeld van beeldhouwer Ton Kalle.
Van dezelfde beeldend kunstenaar is ook de roze granieten monoliet ‘Gate-wake’.

Als u dit leest is mogelijk ook al een derde beeld van hem op het Havenhoofd geplaatst, een gestapeld granieten beeld ‘Vuurtoren’.
Eerder dit jaar is met financiële steun van een aantal bewoners van het Merwehoofd het beeld ‘Indépendance’ (onafhankelijkheid) van Maïté Duval aan de Beeldenboulevard in Papendrecht geplaatst. In de zomer zijn ook al 4 beelden geplaatst van Petra Boshart.

In het kader van het genoemde jubileum zullen er met name langs het Aviolandapad, maar ook op het Veerplein in de periode 2016 t/m 2018 nog een aantal fraaie beelden worden geplaatst.

‘Onze plannen m.b.t. ons jubileum hebben ook betrekking op onze locaties in de andere Drechtsteden’, stelt den Hartog.
‘Nadat wij dit jaar in Alblasserdam een nieuwe Beeldenboulevard hebben geopend, verwachten wij komend jaar ook actief te zullen worden in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Hier willen wij beelden plaatsen bij de waterbushalte en in de Crezeepolder. Met deze gemeente en o.a. de provincie Zuid-Holland en de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zijn wij in gesprek om op de Sophiapolder landschappelijke kunst te plaatsen.

Wij zijn ook met de gemeente Zwijndrecht in gesprek om in oktober 2016 in het oude gemeentehuis een binnenexpositie te houden van beeldende kunst. Dit in samenwerking met de Nederlandse Kring van Beeldenhouwers, die binnenkort haar 100-jarig bestaan viert. Verder willen wij meer beelden plaatsen vanaf de spoorbrug langs de Maasboulevard en het Maaspad richting het Noordpark.

Dordrecht ontbreekt nog in ons lint van kunstwerken in de Drechtsteden en Dordrecht doet zich zelf hiermee tekort. Daarom vinden er al enige tijd gesprekken plaats met deze gemeente om in het hart van de Drechtsteden beelden te plaatsen bij de waterbushaltes en mogelijk ook een Beeldenboulevard in te richten langs de Merwede in de Stadswerven.

Tot slot is het een grote wens van de stichting om op de kop van de Stadswerven een groot beeld te plaatsen van 18 – 20 meter hoog dat een icoon zou moeten worden van Dordrecht en de Drechtsteden. De bekende Dordtse beeldhouwer Gerhard Lentink heeft hiervoor zeer concrete plannen uitgewerkt. Deze plannen zijn voorgelegd aan de gemeente en wij zijn in afwachting van hun reactie. Bij realisatie van onze ambitieuze plannen verwachten wij, zeker in combinatie met de oude stad Dordrecht en de molens van Kinderdijk, veel bezoekers uit onze Drechtsteden en van ver daarbuiten te kunnen trekken. Dit is weer goed voor onze economie, want deze mensen zullen vaak ook wat willen drinken, eten en winkelen’.

Voor de financiering van al deze plannen doet de stichting een beroep op gemeentelijke subsidies.

Maar daarnaast zullen cultuurfondsen worden aangeschreven. De stichting blijkt er in de praktijk in toenemende mate in te slagen om het bedrijfsleven bij haar plannen te betrekken. Zo wordt samengewerkt met o.a. Fokker en Oceanco. Voor de realisatie van het iconische beeld wil de stichting via Crowdfunding ook burgers betrekken bij dit project.


 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.