Voorlopig ontwerp voor de herinrichting Markt

28 november 2014
Voorlopig ontwerp voor de herinrichting Markt

PAPENDRECHT - ‘Meanderende bestrating geïnspireerd op rivierenlopen Drechtsteden’ De gemeente Papendrecht heeft het voorlopig ontwerp voor het marktplein in Papendrecht gepresenteerd. In het ontwerp heeft de Markt levendige patronen met bijzondere bestrating, vakken met vaste planten, ruimte voor bomen en banken en een podium met een klein waterspel. De meanderende bestrating is geïnspireerd op de rivierenlopen van de Drechtsteden.
De vakken met beplanting worden af en toe gecombineerd met grote banken. Bomen versterken het ruimtelijk beeld. Het idee is te kiezen voor bomen met een open structuur, die niet al het zicht op het plein voor omwonenden ontnemen. Het podium met voorzieningen, een waterspel en spelelementen is een centraal element op het plein. Er blijft ruimte voor terrassen, de weekmarkt en evenementen. De kermis staat in de nieuwe situatie meer verspreid over het plein. Het lage deel van het kunstwerk voor het gemeentehuis verdwijnt, waardoor de ruimte voor het gemeentehuis meer onderdeel van het plan wordt. De Markt wordt een levendige plek voor evenementen, recreatie en ontmoetingen.

Interactief proces
Het voorlopig ontwerp is het resultaat van een interactief proces. Bij het ontwerp voor het nieuwe marktplein zijn de inwoners in Papenrecht en de ondernemers aan en gebruikers van de Markt actief betrokken geweest. Op basis van gesprekken werden vier varianten geschetst, waar Papendrecht een voorkeur over mocht uitspreken. In 2 weken tijd kwamen er bijna 2.000 reacties binnen: 47% koos voor de variant ‘Meander met bloemen’. Op basis van deze uitslag en alle reacties werd een voorkeursmodel uitgewerkt. Ook hier mocht iedereen weer op reageren. Daarna is goed nagedacht over onder meer welke materialen gebruikt worden, welke bomen geplant worden, hoe de banken precies komen te staan, hoe het podium, de verlichting en de ‘groene eilanden’ eruit gaan zien en hoe de meanderende lijnen komen te lopen. Dat heeft geleid tot het nu voorliggende voorlopig ontwerp.

Planning
Het voorlopig ontwerp ligt tot en met 23 december 2014 ter inzage. In de hal van het gemeentehuis is een kleine tentoonstelling met het voorlopig ontwerp te zien. Het ontwerp staat ook op de website www.papendrechtmarkt.nl. De gemeente Papendrecht nodigt iedereen uit om het plan te bekijken. Ook kan iedereen nog zijn opmerkingen of suggesties over het voorlopig ontwerp geven. Na afloop van de inspraakperiode zal het college van B&W het ontwerp definitief vaststellen, eventueel nog met aanpassingen naar aanleiding van de inspraakreacties. Vervolgens volgt een technische uitwerking van het definitief ontwerp en start een aanbestedingsprocedure.

In het plan zijn zoveel mogelijk wensen van Papendrechters meegenomen. Het is nog niet zeker of het budget volledig toereikend is voor de uitvoering. Mogelijk moet het college van B&W zogenoemde ‘beheersmaatregelen’ nemen. Dit kan eventueel gevolgen hebben voor de duurdere elementen in het plan, zoals bijvoorbeeld de ondergrondse elektravoorzieningen of het waterspel in het podium. Hier zal dan een goedkoper alternatief voor worden gezocht.
Wanneer er een aannemer is geselecteerd, komt er een definitieve planning van de uitvoeringswerkzaamheden. Volgens de huidige planning start de uitvoering na de zomervakantie van 2015. De aanleg van de nieuwe inrichting zal zoveel mogelijk worden gecombineerd met benodigd grootschalig onderhoud aan de riolering en het opnieuw ophogen van het plein.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.