Vier ontwerpen voor nieuw Marktplein gepresenteerd

27 november 2013
Vier ontwerpen voor nieuw Marktplein gepresenteerd

PAPENDRECHT - Het Marktplein moet het bruisende centrum van Papendrecht gaan worden.

Nu is het nog slechts een kaal plein met bakstenen, maar straks wordt De Markt een levendige plek voor recreatie, evenementen en ontmoeting.

Op basis van vele inbrengen vanuit de samenleving van Papendrecht, zijn vier schetsontwerpen gemaakt van hoe de Markt eruit kan gaan zien. Het zijn modellen, geen definitieve ontwerpen. Binnen elk model is nog veel mogelijk.

De ontwerpen zijn bekeken vanuit de "koopgoot" van het winkelcentrum. Op de achtergrond ziet u de bibliotheek, aan de linkerkant het gemeentehuis en helemaal rechts restaurant Il Mercato.

Welke variant heeft uw voorkeur? Geef hieronder uw reactie!

Variant 1 De groene kamer

In dit model zien we bomen aan de westzijde van de Markt (kant van de bibliotheek). Een groene aanblik, een fijne plek om lekker te zitten en op een warme zomerdag bieden de bomen beschutting tegen de zon.

Vóór de bomen is ruimte voor een podium. Het aardige hiervan is dat het kan dienen als één grote bank en en dat het bij evenementen en activiteiten gebruikt kan worden voor optredens, toespraken en dergelijke.  

Kleine fonteintjes (‘bedriegertjes’), waar kinderen graag mee spelen, verlevendigen het plein. De bomen geven het plein geborgenheid, terwijl er genoeg ruimte over blijft voor functies als terrasjes, de weekmarkt, de ijsbaan en de kermis. De ruimte voor het gemeentehuis komt bij het plein, wanneer (een deel van) het kunstwerk verdwijnt.

De Markt is dan een aangenaam groen plein met een luwe kant onder bomen en een actief gebied in de open ruimte.

Variant 2 Boomeilanden

Dit model creëert 'eilandjes' van bomen verspreid over het plein. Zij vormen een soort groene oases. Jong en oud kan hier lekker zitten en voor kinderen is het een heerlijke plek om te spelen.

Er is veel variatie op het plein: het lijkt te bestaan uit meerdere gebieden van verschillende afmetingen en vormen. Het krijgt hierdoor een prettige schaal en maakt divers gebruik mogelijk. Er is voldoende ruimte voor de terrasjes, de weekmarkt en de ijsbaan. Kermisattracties staan verspreid over het plein. De ruimte voor het gemeentehuis komt bij het plein, wanneer (een deel van) het kunstwerk verdwijnt.

De Markt vormt in deze variant een ingetogen plein met geborgenheid in de 'groene oases' op de ‘boomeilanden’.

Variant 3 Waterspel

Dit model kenmerkt zich door het grote ‘waterspel’ midden op het plein. Dit geeft het plein levendigheid en karakter. Enkele grote bomen en zitelementen maken de pleinruimte nog aangenamer en bieden toch genoeg ruimte voor functies als terrassen, de weekmarkt en de ijsbaan.

Het prettige van een waterelement (bijvoorbeeld een fontein) is dat het uit kan. Dat is handig als de kermis komt of andere grote evenementen. De ruimte fungeert dan weer als pleinruimte. De ruimte voor het gemeentehuis komt bij het plein, wanneer (een deel van) het kunstwerk verdwijnt.

De Markt wordt zo een flexibel, letterlijk ‘bruisend’ plein.

Er is veel variatie op het plein: het lijkt te bestaan uit meerdere gebieden van verschillende afmetingen en vormen. Het krijgt hierdoor een prettige schaal en maakt divers gebruik mogelijk. Er is voldoende ruimte voor de terrasjes, de weekmarkt en de ijsbaan. Kermisattracties staan verspreid over het plein. De ruimte voor het gemeentehuis komt bij het plein, wanneer (een deel van) het kunstwerk verdwijnt.

De Markt vormt in deze variant een ingetogen plein met geborgenheid in de 'groene oases' op de ‘boomeilanden’.

Variant 4 Meander met bloemen

In dit model vallen de levendige patronen op van bijzondere bestrating, vakken met vaste planten, een podium en een eventueel klein waterelement. Hierdoor ontstaat een gevarieerd en aantrekkelijk plein. Enkele grote bomen versterken het ruimtelijk beeld en vormen een aangename onderbreking van de bebouwing rondom het plein.

Door onder meer de gevarieerde aankleding en verschillende afmetingen ontstaan meerdere ruimtes die ook op verschillende manieren bruikbaar zijn. er is voldoende ruimte voor terrasjes, de weekmarkt en de ijsbaan. Ook hier staan de kermisattracties verspreid over het plein. De ruimte voor het gemeentehuis komt bij het plein, wanneer (een deel van) het  kunstwerk verdwijnt.

De Markt ziet er nu uit als een gevarieerd en speels ingericht groen plein.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.