Joke Reuwer laat een maand lang glaasje staan

15 september 2015 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Bestuurders laten de hele maand hun glaasje staan. Heel de maand oktober 2015 is de Verzuip jij je Toekomst?!-actiemaand in de regio Zuid-Holland Zuid. De gemeenten Giessenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht besteden daar dit jaar extra aandacht aan. De gehele maand staat het ontmoedigen van alcoholgebruik bij jongeren centraal en vinden er diverse bewustwordingsactiviteiten plaats. Centrale actie tijdens deze maand is 'IkPas', een periode waarin géén alcohol wordt gedronken, in dit geval heel oktober. De portefeuillehouders van de vier gemeenten doen allen mee aan IkPas ZHZ en laten de hele maand hun glaasje alcohol staan. Op die manier geven zij het goede voorbeeld aan de jongeren in hun omgeving. We roepen zoveel mogelijk volwassenen in de regio Zuid-Holland Zuid op om dit goede voorbeeld te volgen en de uitdaging aan te gaan. "IkPas. Jij ook?"
 
Waarom IkPas
Debbie van der Linden, projectleider van Verzuip jij je Toekomst?! vertelt over de actie: "Het is goed als mensen zich bewust zijn van de invloed die zij op jongeren hebben. Het drinkgedrag van jongeren wordt namelijk sterk beïnvloed door de omgeving; hun directe omgeving, ouders, vrienden en familie, maar ook rolmodellen en mensen met voorbeeldfuncties. Door aan te sluiten bij IkPas geven volwassenen een positief voorbeeld aan de jongeren in hun omgeving en laten zij zien dat het ook leuk en gezellig kan zijn zonder alcohol en dat er lekkere alternatieven zijn voor alcohol. Ook zet het mensen aan het denken over hun eigen alcoholgebruik: hoeveel en wanneer drink ik alcohol en kan ik het een maand lang volhouden zonder mijn glaasje wijn of biertje?"

Burgemeesters en wethouders doen mee aan IkPas
Burgemeester Ten Kate en wethouder Akkerman (Giessenlanden), wethouder Reuwer-Verheij (Papendrecht), wethouder De Witte (Zwijndrecht) en burgemeester Van Hemmen (Sliedrecht) - evenals stuurgroep voorzitter Dirk van der Borg (burgemeester Molenwaard) – doen allen mee aan IkPas! Ook andere bestuurders uit Zuid-Holland Zuid doen mee met IkPas. In de vier actiemaand-gemeenten vinden de hele maand allerlei activiteiten plaats om aandacht te vragen voor het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren. Van deskundigheidbevordering voor professionals tot bijeenkomsten bij sportverenigingen en van toneelvoorstellingen voor ouders tot debatten voor leerlingen op scholen.
 
IkPas. Jij ook?
IkPas is een actie waar iedereen aan mee kan doen! Bijvoorbeeld met vrienden, familie, studiegenoten, collega's, of welke groep dan ook. Er is een speciale Facebook-pagina www.facebook.com/ikpaszhz die je kunt 'liken'. Hier krijg je dagelijks tips & trics om het de hele maand vol te houden. Je kunt je bevindingen delen, vragen stellen en met andere 'IkPas-ers' in gesprek. Geef ook het goede voorbeeld en doe mee!
 
Verzuip jij je Toekomst?! Actiemaand
Tijdens de actiemaand dragen verschillende partijen zoals gemeenten, alcoholverstrekkers, scholen, (sport)verenigingen, CJG, jongerenwerk, bibliotheek en kerken hun steentje bij. Hiermee willen zij benadrukken dat alleen een gezamenlijke inspanning kan zorgen voor een daling van het alcoholgebruik van de jeugd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.