Ingezonden brief: Een paar duizend euro is teveel gevraagd

31 augustus 2015
Ingezonden brief: Een paar duizend euro is teveel gevraagd

PAPENDRECHT / DORDRECHT - Ingezonden brief naar aanleiding van de financiele berichtgeving rondom Cultuur Centrum ToBe:

"Een paar duizend euro is teveel gevraagd. En weer kost het de gemeenten in de Drechtsteden veel geld. Geld dat misschien anders en beter had kunnen worden ingezet. Het zoveelste debacle, waarbij weer veel geld betrokken is om plooien glad te strijken met gemeenschapsgeld.. Nu weer bij ToBe Drechtsteden in Dordrecht. Cultuur Centrum ToBE met zijn hoofdvestiging in Dordrecht. Destijds van fusie naar fusie. Groot, groter, grootst. Veel management, gevestigd in het Energiehuis in Dordrecht dat als een molensteen om deze gemeente met zijn vele –te grote- wensen en steeds nog al te opzichtig blijft kijken naar de omliggende gemeenten met hun geld(kassen) en nog meer. Wat zou men ( bestuurders) als Dordrecht graag één grote stad hebben.

Bij ToBe hebben alle reorganisaties, veranderingen niet gewerkt en zal ook niet gaan werken omdat men veel te ver afstaat van leerling in onze regio. Binden en korte lijnen en er dus bij betrekken. Men slaat nu eigenlijk een heel andere kant in op cultuurgebied. Zie het programma 2015-2016 waar men zich op gaat focussen. Steeds hoor je maar dat wat lokaal beter kan lokaal moet. Is dit regionaal dan in de regio, dus Drechtsteden. Gezamenlijk aanpakken heet dat. Daar waar lokaal verenigingen op gebied van cultuur, muziek het moeilijker wordt gemaakt kreeg men bij To Be volop de ruimte. En dit terwijl de verenigingen het dichts bij de leerling en zijn of haar wensen staan. En het mes aan twee kanten snijdt. Bloeiende lokale verenigingen en dus activiteiten. Bij ToBe te ver af en te groot gaat het niet werken. Over een paar jaar staat het volgende probleem voor de deur.

Maar nee, zo moeten we wel denken en praten maar vooral niet doen ! Zij weten het immers. Overleg met cultuurverenigingen? En bestuurders waar was de controle op, check en dubbel check bij ToBe. Weer te veel op afstand gebleven? Vertrouwen in het management wat dan blijkbaar weer te laat of niet informeert. Een management dat via zijn contacten weet dat gemeenten de tekorten toch zullen aanvullen. Met mensen in het overige cultuurveld vooral niet praten. Te laat dus informeren en veel te laat de juiste beslissingen nemen, terwijl je toch anders van hen zou mogen verwachten.
Daar waar al jaren bezuinigingen op cultuur, muziek lokaal worden doorgevoerd. Het heet dan wel nullijn maar de lasten gaan gewoon voor verenigingen omhoog.

Excelsior Papendrecht is zo'n muziekvereniging, die volop haar jeugd al een aantal jaren in eigen opleidingshand heeft. Met steun van sponsoren daarbij. De reden mag u raden. Binding met de vereniging waar men al gelijk bij betrokken wordt en mag meespelen op haar of zijn nivo. Prima –gediplomeerde- docenten. Men kan diploma's halen. Dus verder doorgroeien in de orkesten om later in het groot orkest Excelsior te kunnen spelen. Een toporkest in de regio. Daar waar we kunnen samenwerken doen we het. Wij betrekken niet alleen de jeugd, maar ook de ouders. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Excelsior, een club die al 95 jaar jong is. Binding dus en betrokken zijn bij de vereniging en opgroeien in de diverse (jeugd)orkesten voor blaasinstrument of slagwerk. Betrokken worden bij activiteiten en jaarlijks een jeugdweekend. Meer dan een jaar geleden heeft de vereniging drie wensen in een brief aan de politiek, inclusief college van B&W Papendrecht gezonden.

Politiek uitgenodigd om de situatie ook ter plaatse te zien. Men is daarop volop geļnformeerd over de wenen en de toekomst. Tot op heden is er – u raad het al- nog niet één van deze drie wensen gehonoreerd. Een paar duizend euro is daarbij ook teveel gevraagd. Voorzieningen in een gebouw die niet passen in deze tijd. Sanitair uit de jaren zestig. Verlaagde school wc potten en noem maar op. Betere opleidingsruimten niet mogelijk omdat er nog steeds inwoning van een school is met twee klassen. Ook allemaal niet op te lossen. Men doet ieder jaar uit eigen budget en met steun van sponsoren het onderhoud met vrijwilligers en verder wat nodig is om als vereniging te kunnen functioneren.

Maar miljoenen voor ToBe is geen punt. Maar kom niet om een paar duizend euro of soms minder voor een activiteit, voorziening, aanpassen van de subsidie i.v.m. een minlijn in plaats van nullijn door indexatie van huur. En dan maar praten over binden en verbinden. Verenigingen doen lokaal stinkend hun best en weten wat ouders en kinderen willen. Maar vooral blijven negeren en in de Drechtsteden gewoon strooien met deze miljoenen alsof sinterklaas al in het land is.

En als ondergetekende als ambassadeur van deze vereniging eens om een gesprek vraagt bij de verantwoordelijk cultuurwethouder dit maar gewoon weer afzeggen. Transparantie openheid ten top. Vreemd dat velen in de regio als de Drechtsteden aan de orde zijn met de wenkbrauwen gaan fronsen. Lokale bestuurders zouden inmiddels beter moeten weten."

Afzender: Ad Tromp (Onbezoldigd ambassadeur voor Excelsior en Papendrecht).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.