70 jarig onafhankelijkheidsfeest van “Indonesië”

18 augustus 2015 door Hennie van der Zouw
70 jarig onafhankelijkheidsfeest van “Indonesië”

PAPENDRECHT - Voor de vierde keer werd in Papendrecht het onafhankelijkheidsfeest van Indonesië gevierd in de Wilgenhof van 17 augustus 1945. Deze keer was het vanwege het 70 jarig onafhankelijkheidsfeest. Als je denkt dat het alleen Papendrechters zijn kom je bedrogen uit. Indonesiërs uit bijvoorbeeld Hengelo, Oldenzaal, Haaksbergen, Eindhoven, Rotterdam, Roermond, Amsterdam en vele andere plaatsen uit Nederland waren present om dit feit te vieren.

Geen formele viering, maar een informeel feest met aardig wat activiteiten en kennissen onder elkaar die elkaar in de vele Kumpulans die in Nederland worden georganiseerd hebben ontmoet. Het aantal bezoekers zat tussen de 80 a 90 personen.

Het idee om dit te organiseren kwam van Kris en Marc Hoogenbosch, die met wat vrienden een plan maakten om iets met het onafhankelijkheidsfeest te doen. Men is naar de gemeente gegaan om toestemming te vragen om deze viering te organiseren, maar daar hoefde geen vergunning of zo voor aangevraagd te worden, mits het maar geen overlast aan de buren gaf en hun op de hoogte werden gesteld van het gebeuren.

Nadat het volkslied uit volle borst werd gezongen, werd ook het “Merdeka”, (vrij en onafhankelijk) uitgeroepen. Bijna iedereen was in het rood en wit gekleed, gelijk aan de vlag van Indonesië. In Indonesië zelf word in vele kampungs het feest gevierd met spelletjes voor kinderen en volwassenen. Zo ook in Papendrecht waren er wedstrijdjes georganiseerd. Zaklopen, Knikkerlopen met de steel van de lepel in de mond, waar aan de andere kant een knikker ligt die er op moet blijven, en daarmee een parcours moet afleggen. Wedstrijd hoge hakken lopen voor vrouwen en het tumpeng (Een kegel van Nasi Kuning aangevuld met heerlijke gerechten) snijden.

Wanneer de uithoudingsvermogen testen achter de rug waren, stond er een geweldig buffet van allerlei Indonesische gerechten klaar, die ieder door zijn eigen bijdrage was geleverd, o.a. rijsttafel, bananencake, sponscake, bolucake, tjendol en heel veel Indonesische restaurant gerechten waar menig chef-kok een groot compliment voor zou geven. De muziek werd voor als nog verzorgt door gitarist Ronald van Rijnshamer die werd bijgestaan door vele zangeressen die aanwezig waren. Het einde van het feest werd ingeluid met een warme kom soep, koffie, thee en een dankwoord aan ieder die hieraan heeft bijgedragen.

Foto en tekst: Fred Bakkenist

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.