Verenigingen en kerken zamelen opvallend meer papier en karton in

08 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Verenigingen en kerken zamelen opvallend meer papier en karton in

PAPENDRECHT - Op 1 januari 2014 veranderde de inzameling van oud papier en karton in Papendrecht radicaal. Laagbouwwoningen kregen een papiercontainer aangeboden en vrijwilligers van verenigingen en kerken gingen – onder deskundige begeleiding van inzamelaar HVC – achter de wagen en zamelden huis- aan- huis het papier en karton in. De deelnemende instellingen ontvangen hiervoor een vergoeding die bestaat uit een vast bedrag met daarbovenop een bedrag per kilo ingezameld papier.

Opbrengst toegenomen
We zijn nu anderhalf jaar verder en hebben de instellingen gevraagd hoe het hen bevalt. En natuurlijk wilden we ook weten of de opbrengst is toegenomen. Om maar met dat laatste te beginnen: inwoners van Papendrecht zijn duidelijk bereid hun papier zoveel mogelijk gescheiden aan te bieden, zeker nu een deel van de opbrengst ten goede komt aan een vereniging of kerk. De cijfers liegen er niet om: het aantal ingezamelde kilo’s papier op de gemeentewerf en in papierbakken bij de milieuparken is gedaald. Daarentegen is het aantal kilo’s papier dat de verenigingen nu inzamelen ten opzichte van 2013 explosief gestegen: van 511.120 naar 1.237.090 kilo in 2014! Een prachtig resultaat waar de gemeente, de inzamelaars maar zeker ook de inwoners trots op kunnen zijn.

Tevreden
De gemeente kan uiteraard niet anders dan tevreden zijn, maar zijn de verenigingen dat ook? Inge Kooijman van PKC: ‘Naast de financiële opbrengst is het ook nog erg leuk werk met elkaar op en achter de vuilniswagen!’ Renate Witsiers van handbalvereniging DES ‘72 kan dat beamen: ‘Wij werken als vereniging graag mee aan de gescheiden inzameling van papier en karton. Het scheelt de inwoners zeulen met papier! Er wordt veel meer ingezameld dan voorheen, dat betekent dat er minder oud papier in de vuilcontainers verdwijnt en dat is weer goed voor het milieu. Natuurlijk is het voor ons als vereniging ook een financieel steuntje in de rug.’

Wat gebeurt er met uw oud papier en karton?
Papier dat gescheiden wordt ingezameld is een belangrijke grondstof voor nieuw papier en karton. Zo bestaan krantenpapier, toiletpapier, papieren zakdoekjes en diverse soorten karton voor 80 tot 100% uit oud papier. Na de inzameling door de vereniging en kerken zorgt HVC ervoor dat het oud papier en karton wordt getransporteerd naar de firma Peute. Peute verspreidt het onder diverse fabrikanten die het ontdoen van vuil zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Vervolgens wordt het oud papier geperst. Zo ontstaat een nieuwe grondstof voor papier en karton.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.