Verleden, heden en toekomst van de Papendrechtse dijk centraal in tentoonstelling en boekje

07 mei 2015 door Hennie van der Zouw
Verleden, heden en toekomst van de Papendrechtse dijk centraal in tentoonstelling en boekje

PAPENDRECHT - Zaterdag 9 mei om 16.00 uur wordt in het museum van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht aan de Veerdam 6 het vijfde deel van de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’ gepresenteerd. In dit deel staat de dijk centraal. Tegelijkertijd opent het museum de tentoonstelling ‘Leven en werken aan de dijk’.

Na de daverende uitgave van het vierde deel van de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’ over de beschietingen van Dordrecht uit Papendrecht door de Fransen in 1813, heeft deel vijf met de dijk een typisch Hollands en oer-Papendrechts verschijnsel tot onderwerp.

De geschiedenis van de dijk in Papendrecht gaat ruim duizend jaar terug. Toen werkten vroege bewoners van het gebied met schop en spade aan dijkjes en afwatering om het land langzamerhand bewoonbaar te maken. Doordat de dijk zich met gebeurtenissen en de loop van de rivier mee ontwikkelde, ontstond een unieke vorm met een eigen manier van leven en werken. Daarmee is het dijklint belangrijk voor de identiteit van Papendrecht. Zo zijn dijkwoningen allemaal verschillend en met een eigen karakter. Anders dan strak aangelegde straten, slingert het dijklint langs de rivier.

Vooral de laatste zestig jaar is de dijk ingrijpend veranderd en vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw werd meer aandacht besteed aan het bijzondere karakter van de dijk en de gevarieerde bebouwing. In die periode groeide de gemeente flink en kreeg het oorspronkelijk dijkdorp ‘landinwaarts’ nieuwe woonwijken. Veel bedrijven verlieten hun pand aan de dijk en vestigden zich elders. De bedrijfspanden die ze achterlieten veranderden van functie of verdwenen. Deze en andere ontwikkelingen en de toekomst van de dijk staan centraal in dit vijfde deel van de reeks. De tentoonstelling bestaat onder meer uit overzichten van dijkvakken, foto’s van beroepen, personen, winkels, bedrijven, boeren en dijkverzwaring en een expositie van foto’s van Wim Schut over leven een werken langs de dijk anno 2015. Er wordt een dvd vertoond en er is een filmpje over vloedplanken met interviews met voorbijgangers  en bewoners.
 
In 2007 kocht de gemeente het handvest van Papendrecht, een bundeling van documenten uit 1563 dat de geschiedenis van Papendrecht nieuwe dimensies geeft. Het handvest vertelt onder meer over identiteit, regels, boetes en ambtsdragers. De aanschaf van het handvest was aanleiding voor de reeks ‘Van heerlijkheid tot heden’. Deze reeks belicht de geschiedenis van de periode dat Papendrecht een heerlijkheid was - de voorloper van de huidige gemeente - tot vandaag.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.