Nieuwe tentoonstelling in Museum Dorpsbehoud

27 augustus 2012
Nieuwe tentoonstelling in Museum Dorpsbehoud

PAPENDRECHT - Ter gelegenheid van het Nationale Monumentenweekend 2012 worden de schijnwerpers gericht op een oer-Papendrechts bedrijf: Visser & Smit Aannemingsmij. De basis werd gelegd door boerenzoon Gerrit Visser Meeszn. en zijn vijf zonen, die in 1868 op het Oosteind een werf aanlegden en een loods voor bouwmaterialen bouwden. De Gebr. Visser bouwden o.a. het stoomgemaal aan de Noordhoek in 1870, de Oostelijke en de Westelijke school in 1874 en in 1880 de Dordtse watertoren. In 1900 werd de samenwerking officieel tussen Martinus Visser Gzn. en Johan Smit. Zij bouwden vele waterbedrijven en watertorens. In 1927 werd de Naamloze Vennootschap Visser & Smit opgericht. Het bedrijf sloeg zijn vleugels uit binnen en buiten de landsgrenzen. Hoewel het tegenwoordig onderdeel is van de Volker Wessels groep is Visser & Smit - gevestigd op een steenworp afstand van de plek waar de geschiedenis bijna 145 jaar geleden begon -  nog altijd een begrip, ook voor de vele (oud)werknemers.
Met foto’s, documenten en een maquette wordt de geschiedenis van Visser & Smit in beeld gebracht.  

De tentoonstelling wordt officieel geopend door mevrouw H.W.G. (Riek) van Blokland-Visser, mede-oprichter van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, historica en dochter van oud-directeur W.M.C. (Wim) Visser. Zij heeft een omvangrijk archief opgebouwd van het aannemingsbedrijf dat door haar voorouders werd opgericht en door meerdere generaties werd geleid. Het grootste deel van de foto’s en gegevens voor deze tentoonstelling is door haar beschikbaar gesteld.   

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen op:
Zaterdag 8 september (Monumentendag) van 10 – 16 uur.
Daarna tot en met eind december 2012 tijdens de normale openingsuren:
woensdag van 10 – 12 en op zaterdag van 14 – 16 uur. Toegang gratis.
Museum Dorpsbehoud, Veerdam 6, Papendrecht.

- Foto: In 1951 werd een zinker voor de Rotterdamse Coolhaven aan de Kerkbuurt te Papendrecht gebouwd en daarna vervoerd naar Rotterdam.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.