Avond Dorpsbehoud Terug naar Toen enthousiast ontvangen

02 november 2009
Avond Dorpsbehoud Terug naar Toen enthousiast ontvangen

PAPENDRECHT - Donateurs en andere bezoekers van de jaarlijkse avond van Dorpsbehoud op 30 oktober, kregen zoals altijd een gevarieerd avondje Dorpsvermaak voorgeschoteld.

De avond begon met een presentatie met beelden van gesloopte huizen en straten, begeleid door Willeke Alberti’s “Het oude huis”.
Bij het eerste deel van het journaal werd stilgestaan bij een aantal “dorpszaken” sinds de vorige avond, zoals de jubileumavond in 2008, Koninginnedag, 4 mei, het Centrum en de stand van zaken rondom de door Dorpsbehoud gewonnen rechtszaak tegen een bouwplan in het Westeind. Na het onderwerp zomeravondconcerten werd medewerker Henri Hummelink in het zonnetje gezet wegens een bijzondere verjaardag.   

De op veler verzoek weer ingevoerde rubriek “Opsporing verzocht” waarbij een beroep werd gedaan op de parate kennis van de bezoekers leverde de - voor Dorpsbehoud normale - chaos op van mensen, die door elkaar heen riepen en het daarbij onderling niet eens waren, maar leverde ook waardevolle informatie op. 

Oud-Papendrechter Leen Kraal mocht zijn boek “Terug naar Toen” presenteren. Hij deed dat door een klein stukje voor te lezen van een van de met veel humor geschreven verhalen over de Vrijwillige Jeugdbrandweer. Het eerste exemplaar van het schitterend uitgevoerde boek werd uitgereikt aan zijn niets vermoedende zuster Lenie, die zich daarmee zeer verguld toonde. In de pauze werden al bijna 200 exemplaren verkocht, voor wie dat wilde met handtekening van de schrijver. Bezoekers verdrongen zich bij de aan de muur opgehangen “zoekplaatjes”om daar namen bij in te vullen en om bij te praten met mensen, die ze in jaren niet gezien hadden.

Na de pauze deel twee van het journaal met o.a. een plaatje van de Tiendweg-Oost, “d’n Tienegt”  waarbij een kudde schapen te zien was en het publiek uit volle borst “Op de grote stille heide” mee zong.

Tevens werden nog diverse duidelijke boodschappen meegegeven, zoals over het behoud van Slobbengors en het ijzeren brugje, en een nieuwe bestemming voor een oude hellinglier, waarmee het publiek, getuige het spontane applaus, het roerend eens was.
Met veel ontroering werd gekeken naar beelden van om welke reden dan ook bekende Papendrechters.

Aan het eind een plaatje van Manus van der Vleut, die na 56 jaar zijn woning op ’t Zand moest verlaten, omdat die gesloopt werd en door zijn collega’s van Visser & Smit verhuisd werd op een open wagen. Daarop Manus zelf, gezeten aan de “grôte tafel, met daarop een stilleven van cyclaam, flesjes bier, een fles jenever. Dit alles stond op……. een “pluuse klêêd”. De ruim 400 bezoekers togen na deze afsluiting tevreden huiswaarts.

Het boek “Terug naar Toen” (oplage 500 stuks) is voor € 12,50  te koop bij Museum Dorpsbehoud tijdens openingsuren: Woensdag van 10.-12 uur, zaterdag van 14-16 uur.
Bij de foto: Schrijver Leen Kraal reikte het officiële eerste exemplaar van  “Terug naar Toen” uit aan zijn niets vermoedende zuster Lenie.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.