Atletiekvereniging Passaat haalt Bevrijdingsvuur op uit Wageningen

28 april 2015
Atletiekvereniging Passaat haalt Bevrijdingsvuur op uit Wageningen

PAPENDRECHT - Voor het eerst op 5 mei 1948 werd het Bevrijdingsvuur overgebracht vanuit Normandië, waar de geallieerden op D-Day voet aan wal zetten, naar Wageningen. Sindsdien wordt het Bevrijdingsvuur daar eeuwig brandend gehouden en jaarlijks ververst vanuit Normandië. Vanuit Wageningen verspreidt het vuur zich op 5 mei door bevrijdingsvuurestafettes over het land. Eens in de vijf jaar haalt AV Passaat op 5 mei het Bevrijdingsvuur op vanuit Wageningen.

Voordat Passaat afreist naar Wageningen neemt zij eerst op 4 mei deel aan de Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg in Papendrecht.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verdeelt het Bevrijdingsvuur vanaf middernacht aan 180 loopgroepen uit het hele land die dit vervolgens in estafette naar huis brengen.

Passaat ontvangt het vuur rond 01.00 uur en loopt ermee naar Papendrecht. Een van de estafettelopers hoopt het vuur op 5 mei tussen 09:30 en 09:45 uur bij het Gemeentehuis aan de Markt te kunnen overdragen aan Burgemeester De Bruin. Daarna zal hij met het bevrijdingsvuur de vlam laten ontbranden van de fakkel, die leerlingen van De Lage Waard gemaakt hebben.

De 35 estafettelopers van Passaat en de burgemeester van Papendrecht hopen bij aankomst bij het Gemeentehuis op een groots onthaal door de bevolking van Papendrecht!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.