Leerlingen Prins Florisschool adopteren oorlogsmonument

09 oktober 2002

PAPENDRECHT - Vrijdag 11 oktober adopteren leerlingen van de Prins Florisschool officieel
het oorlogsmonument op de begraafplaats. Het monument houdt de herinnering
aan de Tweede Wereldoorlog levend.

In Papendrecht wordt ook dodenherdenking op 4 mei ieder jaar bij het monument gehouden. Op initiatief van de Stichting Februari 1941 adopteren Nederlandse schoolklassen een oorlogsmonument in hun woonplaats. De Prins Florisschool en de heer R. Nardten besloten ook in Papendrecht het oorlogsmonument te laten adopteren. De adoptie vindt plaats door groep 8 van de Prins Florisschool. Gedurende het schooljaar wordt in de lessen regelmatig aandacht besteed aan het de Tweede Wereldoorlog en aan het monument.

De adoptieperiode gaat in op vrijdag 11 oktober 2002, wanneer burgemeester het monument officieel door de leerlingen laat adopteren. Allereerst komen die dag (vrijdag 11 oktober) de leerlingen van de Prins Florsisschool om 9.00 uur naar de raadzaal. Daar houdt de burgemeester een korte speech. Ook richt de heer Nardten het woord kort tot de leerlingen. Aan de leerlingen wordt vervolgens het boekje 'Papendrecht in oorlogstijd' uitgereikt, dat ze kunnen gebruiken voor de lessen over het monument. Om 9.30 uur gaan de kinderen naar het monument. Daar krijgt onder leiding van hun directeur (tevens groepsleerkracht) Cent den Haan, de adoptie gestalte met het voorlezen van een gedicht door een van de leerlingen en het leggen van bloemen. De heer Lies Witter (van de gemeente Papendrecht) speelt op trompet The Last Post, waarna een moment stilte in acht wordt genomen. Rond 10.15 uur vertrekken de leerlingen weer naar school.

Rond 4 mei 2003 wordt het monument overgedragen aan een andere klas; al dan
niet van een andere school. Rond die tijd vindt ook de plechtige overdracht plaats, waarbij een kranslegging is inbegrepen. Tevens laten de leerlingen die het afgelopen jaar het monument hebben geadopteerd, door middel van gedichten, tekeningen enzovoorts weten wat ze gedaan hebben in het voorgaande jaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.