Scouts vieren Sint Jorisfeest

14 april 2015 door Hennie van der Zouw
Scouts vieren Sint Jorisfeest

PAPENDRECHT - Afgelopen zaterdag 11 april was er bij Scouting van Brederode in Papendrecht een bijzondere bijeenkomst. Ze vierden het jaarlijkse Sint Jorisfeest. Sint Joris is de beschermheilige van Scouting.

De legende van Sint Joris
De legende luidt dat er vroeger vlak buiten een klein dorp een draak woonde. De draak maakte het leven van de bewoners erg zwaar. Deze draak kreeg van dorpelingen schapen om te eten. Zo werden ze met rust gelaten. De schapen raakten op en de draak wilde mensenvlees. Elk jaar werd er iemand opgeofferd, tot het de beurt was van de prinses.

De koning wilde niet dat zijn dochter geofferd werd en vroeg alle ridders de strijd aan te gaan met de draak. De ridder die de draak wist te doden, mocht de ridder trouwen met de prinses. Geen enkele ridder wist de draak te doden. Totdat er een boerenjongen kwam opdagen, Joris. Hij wilde de draak wel doden. Na een lange reis kwam hij terug met de kop van de draak en mocht hij trouwen met de prinses. Joris was een dappere jongen.

Viering van het Sint Jorisfeest
Elk jaar viert de scouting dat Sint Joris de draak heeft gedood. De beschermheilige van de scouting staat voor moed en heldhaftigheid. Dit jaar werd het Sint Jorisfeest gevierd met een grote vossenjacht in het Oostpolderpark. Verkleed als draken liepen vrijwilligers verkleed in het park. De kinderen zochten in groepjes om zo alle ‘draken’ te vinden. Zo verzamelden zij het oorspronkelijke Sint Jorisverhaal. Als ze alle vossen hadden gevonden, was het verhaal compleet.

Groot kampvuur
Op het Scoutingterrein vertelden de kinderen het verhaal door aan de ouders. Daarna was het tijd om het traditionele grote kampvuur te ontsteken. En zoals een goede traditie betaamd legden alle scouts opnieuw de scoutingbelofte af.

Voor de facebooksite met een leuk filmpje over het grote kampvuur: Klik hier.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.