Laat broedende zwanen met rust

14 april 2015
Laat broedende zwanen met rust

PAPENDRECHT -  Langs de Onderslag zit deze zwaan te pronken op haar nest. Zwanen beschermen tijdens het broedseizoen hun nest fanatiek. Bij een volwassen persoon resulteert een aanval in het ergste geval in wat blauwe plekken, maar een peuter is al gauw tegen de grond geslagen.

Ook voor de zwaan zelf ligt er gevaar in zijn verdedigingsdrift. Hij maakt geen onderscheid waartegen hij zijn verdediging inzet; dat kan een voetganger zijn, maar ook een snelle fiets of een auto. De zwaan kan hierdoor worden aangereden en gewond raken.

Wanneer de agressie begint op te borrelen, verschilt per zwaan: de een vliegt alles in de omgeving aan als het eerste ei nog gelegd moet worden, de ander dreigt pas wanneer de eieren zijn uitgekomen.

De Dierenbescherming vraagt het publiek broedende zwanen respectvol te behandelen. Het uitbroeden van eieren en het verdedigen van het nest kost veel energie. Door de zwanen te verstoren of op te hitsen wordt kostbare energie verspild. Laat zwanen daarom zoveel mogelijk met rust en waardeer het mooie schouwspel op gepast afstand.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.