Lionsclub Alblasserwaard d'Egelantier te gast in plusklas Prins Florisschool

10 april 2015 door Hennie van der Zouw
Lionsclub Alblasserwaard d'Egelantier te gast in plusklas Prins Florisschool

PAPENDRECHT - Donderdagmiddag 9 april was Lionsclub Alblasserwaard d’Egelantier met acteur Erik Koningsberger te gast in de plusklas van de Prins Floris school te Papendrecht, locatie Zuidkil, voor een indrukwekkend rollenspel over de rechtbank. Zij hadden twee rechtszaken voorbereid om te spelen.

Uitgedost met een echte toga verschenen een rechter om de zaken in goede banen te leiden en om twee leerlingen in no-time op te leiden tot mede-rechters, een advocaat om de belangen van de verdachte te behartigen en een Officier van Justitie die de verdachte achter de tralies wilde. Ook waren er een getuige en een deskundige, die iets over de zaken konden zeggen nadat de bode de zaken had ingeleid.

De leerlingen mochten actief meedoen. Niet alleen met de rollen van de rechters, maar ook om de rechters uiteindelijk te helpen bij het geven van een vonnis over de verdachte. Per slot van rekening hadden zij enkele weken daarvoor al kennis gemaakt met de rechtspraak in Nederland en de wetteksten die van toepassing zijn in het strafrecht.

In de eerste zaak speelde de vraag of iemand schuldig is aan het ernstige letsel van een mede-weggebruiker indien het slachtoffer zelf geen veiligheidsgordel droeg. Volgens de deskundige had het ongeval bij het wél dragen van de veiligheidsgordel veel minder ernstig geweest en uiteraard diende volgens de advocaat de verdachte op grond daarvan vrijgesproken te worden. De rechtbank oordeelde uiteindelijk met de wet in de hand dat de verdachte wel schuldig was. De Officier van Justitie kreeg echter toch zijn zin niet; de verdachte kwam niet achter de tralies, maar kreeg een taakstraf en een rijontzegging, een compromis omdat het slachtoffer ook wel schuld werd toegedicht.

In de andere zaak had de verdachte volgens eigen zeggen slechts een ladder onderaan vastgehouden en had zijn mede-verdachte, gespeeld door de bekende acteur Erik Koningsberger, de brand gesticht door op de ladder het stro daadwerkelijk aan te steken. De mede-verdachte verklaart alleen precies andersom.

Aan de rechter met de leerlingen de taak om uit te vinden wat er daadwerkelijk gebeurd is en in hoeverre de ladder misschien nog omgedraaid is. Of is de verdachte misschien niet schuldig omdat hij niet toerekeningsvatbaar is? De rechtbank twijfelt nog tussen een nader onderzoek over de geestesgesteldheid van de verdachte of toch een schuldigverklaring met een gepaste straf.

Lionscliub Alblasserwaard d’Egelantier gaat ondertussen verder met de volgende activiteit: de waanzinnige Willem IV Rally op 30 mei a.s. waarbij de opbrengst geheel ten goede komt aan het Ronald McDonalds Huis Sophia Rotterdam.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.