Voorlichtingsbijeenkomst 'senioren en veiligheid' wijst ouderen op sluwheid criminelen

01 april 2015 door Hennie van der Zouw
Voorlichtingsbijeenkomst 'senioren en veiligheid' wijst ouderen op sluwheid criminelen

PAPENDRECHT - Ruim 60 Papendrechtse senioren bezochten dinsdagavond 31 maart de bijeenkomst 'Senioren en Veiligheid' in Theater de Willem in Papendrecht. Deborah Buize, projectleider 'senioren en veiligheid' van de politie eenheid Rotterdam, vertelde hoe senioren verschillende vormen van criminaliteit kunnen herkennen en voorkomen.

Jaarlijks worden er honderden senioren in hun eigen huis opgelicht door mensen die met veel verschillende en zeer geloofwaardige verhalen, het vertrouwen van de senior winnen en zich naar binnen praten. Vervolgens worden sieraden en/of bankpas buitgemaakt en meestal ook de pincode. Buiten de grote emotie schade loopt de financiële schade vaak in de duizenden euro’s. Veel mensen schamen zich dat het hen is overkomen of ze voelen zich dom. Vaak durven senioren het niet eens aan hun eigen kinderen te vertellen.

Middels rollenspellen werden er verschillende situaties nagespeeld en besproken, en werd de bezoeker actief betrokken bij de voorlichting, en alert gemaakt op de sluwheid van criminelen.

Daders en werkwijze
De daders zijn zowel mannen als vrouwen, van verschillende afkomst en leeftijd. Ze werken alleen of met een handlanger en ze zijn uiterst geraffineerd en hebben een grote fantasie. Inmiddels zijn er diverse manieren bekend waarmee oplichters zich naar binnen praten: bloemen, taart, Nuon, monteurs, thuiszorg, klussenbedrijven, politiemedewerker, (nieuwe) buren/bekenden, colportage, zigeunervrouwen, zielig verhaal, postpakket.

Drie voorbeelden die middels een rollenspellen werden besproken
- Postpakket bezorger komt met pakketje aan de deur. Er moet 50 cent betaald worden. In verband met de veiligheid moet er gepind worden. De pinpas wordt door het nep mobiele pinapparaat gehaald en geskimd of de pas wordt gewisseld. De pincode wordt ingetoetst en door de bezorger opgeslagen. Een leeg pakketje wordt afgegeven.

- Iemand aan de deur zegt dat hij van de thuiszorg is en komt vragen of alles naar wens verloopt en wil controleren of de thuiszorg zijn/haar werk goed doet. Men wordt binnengelaten. Het slachtoffer wordt afgeleid en een handlanger komt ongezien de woning binnen en steelt waardevolle goederen, geld en bankpassen.

- Iemand belt op en zegt dat hij de van de politie is, bijvoorbeeld van wijkteam in de buurt. Hij vertelt dat bij een aangehouden crimineel de bankgegevens van het slachtoffer zijn aangetroffen. Dat de politie direct de pincode nodig heeft om de rekening te blokkeren en verdere illegale overschrijvingen te voorkomen. Het slachtoffer geeft in goed vertrouwen de pincode telefonisch door. Dan belt een bankmedewerker, die refereert aan het verhaal van de politie. Hij/zij zegt dat de bank de storting terug boekt op rekening van het slachtoffer, maar dat ze daar de bankpas voor nodig hebben en dat er binnen tien minuten een koeriersdienst de pas komt ophalen. Hij/zij vraagt of het slachtoffer de pas in een witte gesloten envelop wil doen en mee wil geven. Binnen 10 minuten komt er dan natuurlijk een ‘koeriersdienst’. Alle personen blijken oplichters te zijn. In alle gevallen vinden er binnen enkele minuten geldtransacties plaats. Tussen de honderden en duizenden euro’s.

Tevreden
De veiligheidsbijeenkomst werd georganiseerd door de Politie Papendrecht in samenwerking met de Gemeente, ANBO en Rivas. De organisatie liet na afloop weten heel tevreden te zijn met de opkomst van de senioren.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.