Wethouder Reuwer-Verheij geeft startsein voor ‘Milieubarometer-stage’

31 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Wethouder Reuwer-Verheij geeft startsein voor ‘Milieubarometer-stage’

PAPENDRECHT - Wethouder Joke Reuwer-Verheij (Duurzaamheid) gaf maandag 30 maart 2015 het officiële startsein voor de ‘Milieubarometer-stage’. Met behulp van de zogenoemde milieubarometer brengen tien leerlingen VMBO-t van CSG De Lage Waard en het Willem de Zwijgercollege in de komende tijd bij dertien bedrijven in Papendrecht de milieuprestatie en de milieukosten van het bedrijf in kaart.

Milieubarometer
In het voorjaar van 2012 heeft de gemeente Papendrecht een milieubarometer aangeboden aan de ondernemers van Papendrecht. De milieubarometer is een online meetinstrument dat ondernemers in één oogopslag de milieuprestatie en de milieukosten van het bedrijf toont.

Samenwerking scholen
Het verzamelen van de bedrijfsgegevens – met name het eerste jaar – kost tijd. Om ondernemers te ondersteunen met het invullen van de barometer is samenwerking met het voortgezet onderwijs in Papendrecht gezocht. Leerlingen uit het derde jaar VMBO-t met interesse in bedrijfskunde, facilitair management, techniek of milieu (economisch of technisch vakkenpakket) helpen de ondernemers verder op weg. Drie vrijwilligers begeleiden de leerlingen tijdens hun stage. Naast CSG De Lage Waard neemt dit jaar ook het Willem de Zwijgercollege deel aan het stageproject. Stimular leidt tien leerlingen op voor het invullen van de milieubarometer en ondersteunt de drie vrijwilligers voor de projectbegeleiding.

Opleiding
De leerlingen kregen maandag een toelichting op de milieubarometer en oefenden met het online instrument. ’s Middags gingen ze naar Fokker, dat al sinds 2013 de milieubarometer gebruikt. Volgende week is er een excursie naar Pon Cat, een bedrijf dat inmiddels een jaar met de milieubarometer werkt. Stimular laat samen met deze twee bedrijven zien hoe de milieubarometer van het betreffende bedrijf eruit ziet. Daarna volgt een rondleiding door het bedrijf en zien de leerlingen welke maatregelen zijn uitgevoerd en welke nog mogelijk zijn.

Stage
Vandaag is de daadwerkelijke stageperiode gestart. De leerlingen helpen elk deelnemende bedrijf met het aanmaken, invullen en analyseren van de milieubarometer. De stageperiode voor de leerlingen van CSG De Lage Waard is tot en met 10 april. Zes leerlingen en drie vrijwilligers gaan in twee groepen langs negen deelnemende bedrijven: Dixi Sanitary Services B.V., Nederlof Makelaardij, De Fruitheerlijkheid, Yulius, Scheepswerf Slob, Tennisvereniging Oostpolder Papendrecht, Kinderboerderij Papenhoeve, Sportcentrum Papendrecht en het Gemeentehuis. De stageperiode voor de leerlingen van het Willem de Zwijgercollege is van 18 mei tot en met 22 mei. Vier leerlingen en twee vrijwilligers gaan in één groep bij vier bedrijven langs: Opelcentrale Papendrecht, Parkeergarage Overtoom, Parkeergarage De Meent en de Gemeentewerf.

Foto: Wethouder Joke Reuwer-Verheij (midden) met de leerlingen en begeleiders van de Milieubarometer-stage. (Fotograaf: Richard van Hoek)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.