D66: "Grof geschut tegen fijnstof"

24 februari 2014
D66: "Grof geschut tegen fijnstof"

PAPENDRECHT - D66 wil dat de gemeente Papendrecht gaat meedoen in een ambitieus project om de A15 de eerste duurzame snelweg ter wereld te maken. Daarnaast willen de democraten langs de A15 meer bomen aanplanten. Dit alles om het fijnstof in de lucht te verminderen.
 
Kan dat wel, een duurzame snelweg en bomen tegen fijnstof? “Ja, dat kan,” zegt Joke Reuwer, lijsttrekker van D66-Papendrecht. “Begrijp me goed: er bestaat geen wondermiddel voor schone lucht. Driekwart van het fijnstof dat door menselijk handelen boven Nederland hangt, komt uit de rest van de wereld hierheen gewaaid. Een betere doorstroming van het verkeer heeft een goede invloed op de directe omgeving, dus we blijven lobbyen voor meer geld vanuit Den Haag voor verbreding van de A15. Tegelijkertijd willen we ambitieuze plannen steunen en wetenschappelijke kennis inzetten
voor een beter milieu.”
 
Het plan om met bomen fijnstof ‘op te vangen’, is afkomstig van de Universiteit van Wageningen. Daar is onderzoek gedaan naar de invloed van bomen op de luchtkwaliteit. “Wij willen die kennis toepassen om in Papendrecht fijnstof te bestrijden,” aldus Reuwer.
 
Daarnaast wil D66 dat de gemeente Papendrecht meedoet met het Project A15 en dit actief promoot. Dit project is een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie. Het doel is dat in 2015 40.000 mensen op de A15 in electrische auto’s rijden op lokaal opgewekte duurzame stroom.

“Iedereen kan meedoen en niet alleen als je een electrische auto koopt,” aldus Joke Reuwer. “Ik mocht als wethouder de afgelopen vier jaar in de Drechtsteden de trekker zijn van het zonnepanelenproject. Het was een groot succes. Ik heb ervaren hoeveel belangstelling er is van mensen om zelf iets te doen voor een beter milieu. En, voor je portemonnee is het ook niet slecht natuurlijk.”

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven en mensen die langs de A15 wonen kunnen meedoen. Er zijn projecten voor electrische leaseauto’s voor bedrijven; men kan meedoen in windenergieprojecten of zonnepanelen op het dak plaatsen. Eigen ideeën en initiatieven zijn ook welkom.
 
Fotobijschrift: Een deel van de D66-kandidatenlijst met in het midden lijsttrekker Joke Reuwer. Op de achtergrond een bijna lege A15 (“Dit was uiteraard in het weekend!”)
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.