Armoede in Papendrecht: leven in een leeg huis zonder eten en geld

24 maart 2014
Armoede in Papendrecht: leven in een leeg huis zonder eten en geld

PAPENDRECHT - Op vrijdag 21 maart kreeg Tine Kouwenhoven van Stichting Noodopvang Papendrecht (SNP) een noodkreet van iemand die zonder een cent, eten en spullen in een leeg huis in Papendrecht was geplaatst. Dit was reeds de derde keer binnen twee weken dat Tine een dergelijk melding ontving.

Tine Kouwenhoven: "Het blijkt dat de sociale dienst tegenwoordig geen bijzondere bijstand of inrichtingskosten meer verleent als iemand als ex-dakloze of anderszins zonder spullen of geld een huis kan betrekken.

Gelukkig komt men dan in Papendrecht terecht bij de voedselbank, bij Annie Poelman met name, die op huisbezoek gaat en dan signaleert dat er een leeg huis is. Annie doet dan een beroep op het Algemeen Sociaal Fonds Papendrecht (ASFP) en de Noodopvang om te helpen met resp. financiering van materiaal en om huisraad te zoeken.

Afgelopen zaterdag konden we gelukkig iemand echt een nieuwe start laten maken doordat er op 1 dag een vrijwilligersgroep van Stichting Present het verwaarloosde huisje kon opknappen, en een koelkast, wasmachine en gasfornuis gebracht konden worden. Met dank aan de vrijwilligers van de Present-groep (uit Alblasserdam), aan de chauffeurs, aan Vluchtelingenwerk, aan het ASFP, aan de Stichting Noodopvang. Prachtig om te zien hoe er samengewerkt wordt om te helpen waar echte nood is.

Maar ja, vandaag weer 2 meldingen in een vergelijkbare situatie, in de Gerbrandystraat.

Echter is de voorraad van meubels en huishoudelijke apparatuur nu op...

Mijn vraag, mede namens Annie Poelman en Peter Hooglander van VluchtelingenWerk, is om attent te zijn op spullen die nog goed dienst zouden kunnen doen. Na een overlijden bijvoorbeeld zijn er vaak goede spullen die nu soms weggedaan worden of naar de Kringloop gebracht worden. Er is vooral veel behoefte aan een koelkast, wasmachine, gasfornuis, stofzuiger, tafels, stoelen etc. Ook een linnenkast of garderobekast is zeer welkom omdat er tegenwoordig geen ingebouwde kasten meer zijn.

Er is een kleine opslagruimte bij het kantoor van VluchtelingenWerk en een container bij de opslag van Wim de Haan, dus goede spullen kunnen we even bewaren als ze op dat moment nog niet meteen weggebracht kunnen worden.

En wat ook geweldig zou zijn is om een aantal mensen te weten op wie een beroep gedaan kan worden om af en toe eens met een aanhanger te rijden. Nu zijn het vaak dezelfde vrijwilligers die dat doen, wat soms teveel wordt.

Afgelopen zaterdag bij NL Doet heb ik trouwens gemerkt hoe goed het is dat jongelui, die gelukkig geen armoede kennen, echte armoede tegenkomen en iets positiefs kunnen doen. Ze merkten dat je  daarvoor niet naar Roemenie hoeft te gaan. We zijn blij met Stichting Present als ons 'bemiddelingsburo' in de samenleving", aldus Tine Kouwenhoven.

Voor meer informatie en contactgegevens, zie www.noodopvangpapendrecht.nl en www.stichtingpresent.nl/dordrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.