Armoede in Drechtsteden neemt toe

03 december 2013
Armoede in Drechtsteden neemt toe

DRECHTSTEDEN - Zo'n 10 procent van de Nederlandse huishoudens leeft volgend jaar onder de armoedegrens. Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden onder de 65 jaar krijgen het in 2014 zwaar, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Naar verwachting hebben volgend jaar 1,44 miljoen mensen niet genoeg inkomen om voldoende te kunnen voorzien in basisbehoeften als kleding, drinkwater, voedsel, goede huisvesting en gezondheidszorg. Van de ruim 7 miljoen huishoudens in Nederland moesten er vorig jaar 664.000 (9,4 procent) rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit jaar steeg dat percentage naar 9,9 procent en in 2014 zal het op 10,1 procent uitkomen, zo verwacht het SCP.

Vooral alleenstaande moeders zijn kwetsbaar
Dat is een absoluut record, zo stelt het Planbureau, al was het relatief gezien in de jaren 80 erger. Er zijn nu wel meer armen dan zo'n 30 jaar geleden, maar door de bevolkingsgroei valt het percentage lager uit.

De laatste jaren lopen eenoudergezinnen (30 procent, dus bijna 1 op de drie huishoudens), alleenstaande moeders met minderjarige kinderen (24 procent) en alleenstaanden onder de 65 jaar (20 procent, oftewel 1 op de 5) het meeste risico op armoede.

Verder blijkt dat de meerderheid van de armere huishoudens geen geld heeft om financiële tegenvallers op te vangen. Ook voor het vervangen van versleten meubels is geen budget. Voor de helft van de groep mensen onder die lage inkomensgrens geldt dat ze zelfs geen geld hebben voor
een weekje vakantie per jaar.

Armoede in de Drechtsteden: In Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht is minder dan 6,6% van de mensen is arm. Alleen in Dordrecht ligt dit cijfer tussen de 6,7 en 7,9%. (Zie kaartje hiernaast)
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.