Afzien op de pedalen voor 'De Hoop'

13 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Afzien op de pedalen voor 'De Hoop'

PAPENDRECHT / DRECHTSTEDEN - Vijf enthousiaste Papendrechters stappen in juni op de fiets om in 48 uur een rondje Nederland te fietsen. Hun doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor stichting De Hoop.

Het BVP Cycling Team, gevormd door onder meer Papendrechters en Alblasserdammers, doet mee aan de actie Cycle for Hope. In estafettevorm moeten de renners in twee dagen tijd ruim 1.200 kilometer overbruggen. ,,De route is verdeeld in 12 etappes van elk honderd kilometer. Zo’n etappe fietsen we in groepjes van vier mensen, zodat iedereen minimaal 400 kilometer aflegt. Minimaal, want we hebben renners die meer etappes fietsen”, vertelt Willem Goudriaan. Tussen hun etappes door verplaatsen de renners zich naar het volgende startpunt en hebben ze tijd om te rusten en eten. De tocht, die begint en eindigt bij De Hoop in Dordrecht, voert langs markante punten als de Rotterdamse Erasmusbrug, het Binnenhof in Den Haag en de Cauberg in het zuidelijkste puntje van Limburg.

Voor de meeste teamleden is het niet de eerste keer dat ze op de pedalen staan voor stichting De Hoop. Ze noemen het evenement, dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd, een stevige uitdaging. Er staan geen bordjes die de weg wijzen, dus vinden ze hun weg door Nederland aan de hand van een gps-toestel. Krijn Donk: ,,Je moet je voorstellen dat we dag en nacht doorfietsen, weer of geen weer. Juist die weersomstandigheden bepalen voor een groot deel hoe zwaar de tocht wordt. Als je in slecht weer, bij nacht en ontij over Limburgse bospaadjes fietst, is dat een behoorlijke beproeving.”

Ook Pieter Goudriaan heeft dat aan den lijve ondervonden. ,,Eén van de hoogtepunten van de route is het oversteken van de Afsluitdijk. Met wind mee een prachtige rit, maar vorig jaar hadden we wind tegen. Dan lijkt er geen einde te komen aan die dertig kilometer dijk. Het is op zulke momenten een kwestie van je blik gericht houden op de fiets voor je en doortrappen. Het is een wedstrijd tegen andere teams, maar zeker ook een wedstrijd tegen jezelf.”

Over één ding zijn alle deelnemers het eens: ze zijn blij dat ze het kunnen doen. ,,Je bent in de gelukkige omstandigheid dat je in staat bent om zo’n zware tocht te gaan rijden en daarmee iets te betekenen voor je medemensen die leven aan de rand van het bestaan. Voor ons is het afzien, maar de daklozen en verslaafden aan wie De Hoop hulp biedt, leveren een veel zwaarder gevecht met zichzelf”, stelt Erik de Koning.

Vorig jaar zamelde het team maar liefst 20.000 euro in voor stichting De Hoop. Die opbrengst hopen ze dit jaar te evenaren of zelfs te verbeteren. Wie het BVP Cycling Team wil sponsoren, kan daarvoor terecht op de website: www.cycleforhope.nl. Het is mogelijk om individuele teamleden of het gehele team te sponsoren.

Foto: Papendrechters Krijn Donk, Erik de Koning, Willem Goudriaan, Pieter Goudriaan, Adriaan Donk (niet op foto) en begeleidster Cora Donk zetten zich in voor Cycle for Hope.

Bron foto en tekst: Dennis Brons / Papendrechts Nieuwsblad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.