Politiek 'gesteggel' tijdens ontmoeting met inwoners

11 maart 2015
Politiek 'gesteggel' tijdens ontmoeting met inwoners

PAPENDRECHT - De jaarlijkse ontmoeting tussen politici en inwoners, geleid door Jacobine Geel, schoot zijn doel dinsdagavond 11 maart in het Sportcentrum regelmatig voorbij.
De behandeling van diverse onderwerpen liep enkele keren uit op een debat tussen… de verschillende politici. Met name tussen de coalitie en de partijen PAB en OP.

Gedurende de avond werd, tussen de regels door, duidelijk, dat er sprake is van ‘oud zeer’ tussen de huidige coalitie en de oppositiepartijen. Ze maakten elkaar regelmatig verwijten en betichtten elkaar van onjuistheden.

Bij het onderwerp ‘Milieu’ liep de emotie tussen met name D66,Groen Links en OP bijzonder hoog op toen de vergunning en overlast met betrekking tot het bedrijf De Rivierendriesprong ter sprake kwam. Ook over de komst van de containerterminal, op het Alblasserdamse deel van het Industrieterrein Parc Nieuwland, werd in verband met mogelijke verkeersoverlast flink politiek gesteggeld.

Andere onderwerpen:

De wereld verandert snel, ook lokaal. Het CDA stelde ‘We moeten de samenleving lokaal herontdekken, de overheid moet zichzelf opnieuw uitvinden.”
De PvdA sprak over een veranderende samenleving en veranderende verhoudingen.
De overgang van verantwoordelijkheden en taken van Den Haag naar de Gemeenten brengt de nodige problemen en uitdagingen met zich mee.
Onafhankelijk Papendrecht is van mening dat deze transitie, dit totale veranderingsproces, niet in éen jaar mogelijk is. “Dat gaat zeker vier jaar duren".

Vanuit de zaal werd gereageerd met de stelling dat de lokale politici in Den Haag harder met de vuist op tafel moeten slaan. “Wat de regering van ons wil kan helemaal niet!” Hoe een bezuiniging van de overheid van vier miljard door de Gemeenten moet worden ‘opgevangen’ werd deze avond nog niet duidelijk.

Dat inwoners ook een bijdrage kunnen leveren aan de nieuwe verhoudingen maakte Groen Links duidelijk met een voorbeeld van een door inwoners geïnitieerd en gerealiseerd moestuinenproject. “Dat is goed van de grond gekomen.”  

Mooie woorden en intenties waren er van verschillende partijen op het vlak van Zorg en Welzijn. “We moeten de wijk in”, “Naar de burger toe.", “Zoek elkaar op.” en "We moeten ophalen wat er speelt”. Het bleek evenwel een complexe materie.

Wat betreft ‘Voorzieningen binnen de Gemeente' waren er vanuit de zaal ondermeer praktische vragen over ongelijke stoeptegels en achterstallig onderhoud van wandelpaden. Zowel de coalitie als de oppositie bevestigden dat hieraan inderdaad hard gewerkt moet worden.

De parkeergarage aan de Overtoom zorgde ook voor een levendige discussie.
Voor de grote exploitatieverliezen is op dit moment evenwel geen oplossing.

Qua werk, economie en bedrijfsleven doet Papendrecht het, in vergelijking met de omringende Gemeenten, goed, stelde de VVD. Gelijktijdig zijn er ook nog te veel mensen zonder werk en is er ook sprake van armoede; zo is het aantal uitgegeven voedselpakketten gestegen. Een bijzondere tegenstelling.
Vanuit de zaal kwamen er ook opmerkingen dat lokale MKB ondernemingen graag meer zakelijke betrokkenheid van de Gemeente zouden zien. Nu worden door de Gemeente soms orders bij bedrijven buiten de regio geplaatst zonder dat Papendrechtse bedrijven een offerte hebben mogen uitbrengen. Het lokale MKB faciliteert en ondersteunt maatschappelijke verenigingen en doelen, maar wil dan ook graag ‘gezien' worden.

Na de pauze kwam ter sprake wat het meeste leeft bij de inwoners. Op een flipover kon men dit aangeven.

Het winkelcentrum Oostpolder gaat er, na vijf jaar, eindelijk komen. Dit jaar begint men met bouwen en volgend jaar moet het klaar zijn.  

Qua milieu maken de inwoners zich zorgen om de luchtkwaliteit. Dit is een probleem dat niet alleen in Papendrecht, maar in de hele regio speelt. Aanplant van bomen langs de A15 is één van de plannen.

De nieuwe witte brug over de A15 is niet veilig. Auto’s rijden er gedeeltelijk over het fietspad.
De ‘kluif’-rotonde is gevaarlijk voor fietsers. De wethouder belooft deze klachten samen met de melders te gaan onderzoeken.

Het laatste woord kwam deze avond van de PvdA. Op de laatste concrete vraag; waar inwoners van Papendrecht met hun vragen op op het gebied van Zorg & Welzijn naar toe kunnen gaf de PvdA een duidelijk antwoord: het BWI. Deze organisatie ziet de PvdA op dit gebied als een soort van Google; dáár begint het!  

Aan het einde van de avond sprak Burgemeester de Bruin zijn waardering uit voor ieders bijdrage, benadrukte dat men Samen Sterk is en bedankte Jacobine Geel voor haar deskundige leiding; “Leuk, ontspannen, relativerend en serieus”.

Nu SAMEN op naar de verkiezingen.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.