Papendrechtse kunstenaar Carel Nicolaas Visser overleden

05 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Papendrechtse kunstenaar Carel Nicolaas Visser overleden

PAPENDRECHT - In zijn woonplaats Le Fousseret in Zuid-Frankrijk is in de nacht van zaterdag op zondag de kunstenaar Carel Visser op zijn 86e overleden. Dit heeft galerie Borzo op de Keizersgracht laten weten, waar in mei de tentoonstelling 'Carel Visser - Counterbalance' zal worden geopend.

''In Papendrecht vinden we zijn kunstwerk terug in het Vondelpark. (Zie foto hieronder) Midden in een bloemperk heeft hij een trompetboom geplant, welke inmiddels door een andersoortige boom is vervangen, met links en rechts twee beelden uit massief staal en beton van twee meter hoog. Aan de vormen is een symboliek verbonden.

De geveerde vorm symboliseert de organische wereld, de polders en de plantenwereld rondom Papendrecht. Deze vorm staat op een verticale sokkel. De trap staat voor de kunstmatige wereld, modern Papendrecht, waarmee tevens de cultuur is verbeeld. De sokkel hieronder staat behoorlijk uit het lood. Dit symboliseert de veenachtige bodem''. ( Bron CRP )

Op Wikipedia vonden we nog de volgende gegevens over deze in Papendrecht geboren Kunstenaar: Visser volgde van 1948 tot 1949 een studie architectuur aan de Technische Hogeschool in Delft en aansluitend tot 1951 beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na een studiereis in Engeland en Frankrijk vestigde hij zich in 1952 in Amsterdam.

Hij creëerde aanvankelijk gestileerde, ijzeren vogelsculpturen en had zijn eerste solo-expositie in 1954 bij Galerie Martinet in Amsterdam. In 1957, toen zijn beeldhouwstijl abstracter was geworden, brak een periode met enkele reizen aan: een studiereis naar Italië (Sardinië) met een beurs van de Italiaanse overheid in 1957, een verblijf als visiting professor aan de Washington University, Saint Louis (Missouri) (V.S.) in 1962 en een studiereis naar Mexico met een Nederlandse staatsbeurs in 1965. Visser was docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag van 1958 tot 1962.

In 1968 werd Visser uitgenodigd voor de 4.documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië. In hetzelfde jaar werd door Jonne Severijn een documentaire film gemaakt over zijn werk. Visser vestigde zich in 1981 in Rijswijk (Gelderland). Hij was van 1966 tot 1998 docent aan de Ateliers '63 in Haarlem

Carel Visser wordt gezien als een van de belangrijkste constructivistische beeldhouwers van Nederland. Zijn latere werk kenmerkt zich door assemblage van een veelheid aan materialen, zoals autobanden, olievaten, autoruiten, leer, schapenvacht, eieren enzovoorts. Hij maakt geordende verbindingen met deze zogenaamde grote en soms kleine objets trouvés. Een aantal van zijn werken wordt ook wel vergeleken met een muziek compositie waarbinnen herhaling en variatie een belangrijke rol spelen. Zijn werken uit de periode 1975-1985 zou men environments kunnen noemen, in tegenstelling tot het meer sculpturale werk zoals het stervend paard (circa 1949).

Rond 1960 houdt hij zich bezig met de massieve gesloten kubus van ijzer en de "slappe " kubus van draad. Visser laat zich onder andere inspireren door de natuur (plant en dier) wat ook zijn natuurlijke materialen zoals hout, wol, zand, veren, botjes, touw en leer verklaart.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.