ChristenUnie Papendrecht wil drempel door Ouderbijdrage Jeugd-ggz onderzoeken en vermijden

04 maart 2015 door Hennie van der Zouw
ChristenUnie Papendrecht wil drempel door Ouderbijdrage Jeugd-ggz onderzoeken en vermijden

PAPENDRECHT - De ChristenUnie in Papendrecht maakt zich zorgen dat ouders afzien van hulp vanwege de ouderbijdrage in de jeugd-ggz. De nieuwe ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan oplopen tot 1500 euro per jaar. De eerste signalen wijzen erop dat dit een drempel is voor ouders om hulp te vragen. De ChristenUnie wil daarom van het college weten hoe de situatie is in Papendrecht.
 
ChristenUnie-raadslid Pieter-Jan den Dekker  “Het gaat om kwetsbare kinderen en gezinnen die zorg nodig hebben. Het kan niet zo zijn dat deze kinderen de noodzakelijke zorg niet krijgen vanwege een financiële drempel. Wij willen daarom weten hoe groot het probleem is van zorgmijding in de jeugd-ggz in onze gemeente.”

De ChristenUnie heeft tijdens het debat over de transitie jeugdzorg op donderdag 22 januari in de Tweede Kamer gepleit voor uitstel van invoering van de ouderbijdrage. De verantwoordelijk staatssecretaris (Van Rijn) wil dit echter niet. Wel is toegezegd dat wanneer uit onderzoek blijkt dat de ouderbijdrage drempels opwerpt daar consequenties aan zullen worden verbonden.

“Als blijkt dat veel ouders afzien van psychiatrische zorg voor hun kind vanwege de ouderbijdrage dan moet de staatssecretaris dat weten. Het is daarom belangrijk dat de gemeente goed inzichtelijk heeft of er sprake is van zorgmijding vanwege de ouderbijdrage. Ook willen we dat de raad hier periodiek over wordt geïnformeerd”, aldus Pieter-Jan den Dekker. Hij heeft het college inmiddels schriftelijke vragen gesteld.

Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Voor de jeugd-ggz is de ouderbijdrage een forse verandering ten opzichte van vorig jaar.

Steeds meer gemeenten besluiten, gedurende het onderzoek van de staatssecretaris af te zien van het innen van de ouderbijdrage. De ChristenUnie Papendrecht bepleit dan ook dat het college dit voorbeeld zal volgen.  

Pieter-Jan: “Ook voor gezinnen in Papendrecht lijkt zo'n besluit van het college in ieder geval voorlopig duidelijkheid te geven.”. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.