Lokale Omroep (RTV) Papendrecht in gevaar

20 februari 2015 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Na een formele aanloop van circa twee jaar begon in oktober 2010 een groep enthousiaste radiomakers met de bouw en inrichting van een gloednieuwe lokale publieke omroep. In het pand aan de Schoorweg verrees een complete radiostudio, een geavanceerde ICT infrastructuur en werd het fundament voor een professionele TV studio gelegd. Op 18 juni 2011 werd RTV Papendrecht door burgemeester De Bruin officieel geopend, in aanwezigheid van ruim tweehonderd belangstellenden.

Inmiddels is RTV Papendrecht in onze gemeente een begrip. Denk alleen maar aan de programma uitzendingen vanaf de Markt in het Glazen Huis tijdens de Kerstdagen. Met meer dan 80 vrijwilligers worden wekelijks tal van uitzendingen gemaakt en verzorgd, voor een groeiend publiek van enthousiaste luisteraars. Liefde en passie voor het vak vormen, naast de benodigde professionaliteit, de leidraad. Ook zijn er in toenemende mate getalenteerde jongeren die stage lopen en die een plek vinden bij RTV Papendrecht. Elke zichzelf respecterende gemeente zou trots zijn op een zender als RTV Papendrecht. Onafhankelijk Papendrecht is dan ook trots op RTV Papendrecht.

Op 18 februari jongstleden, krap vier jaar na de officiële start, laat het College van B & W weten dat RTV Papendrecht zich niet aan haar verplichtingen zou houden. Dat is de aanleiding voor het stellen van een aantal zogenaamde artikel 40 vragen door Onafhankelijk Papendrecht aan het College van B&W.

Onafhankelijk Papendrecht zegt hierover: "Immers uit de gegevens in het dossier dat RTV Papendrecht eerder naar de Raad gezonden heeft, kan worden opgemaakt dat het College nooit bereid is geweest om de investeringssubsiide, vier jaar geleden dus al, te betalen. Dat is de directe aanleiding dat RTV Papendrecht al vier jaar telkens in geldnood komt te verkeren. Het College draait RTV Papendrecht nu langzaam de nek om. Enerzijds weigert het College de startgelden nog steeds aan RTV Papendrecht te betalen, anderzijds eist het College van RTV Papendrecht dat er huur betaald wordt. Van geld dat eigenlijk bedoeld is om programma’s en uitzendingen te realiseren".

Onafhankelijk Papendrecht vindt dat dit echt niet kan. "Dit soort praktijken deugen niet. Ook als er bezuinigd moet worden, dan nog ga je niet zo met elkaar om. RTV Papendrecht verdient beter."

Daar komt nog bij dat dit regelrecht in strijd is met de door het College met de mond beleden ‘openheid’ en ‘transparantie’, stelt Ruud Lammers van het OP.

“Van openheid en transparantie in dit dossier merken wij helaas niet erg veel. Sterker nog, het College opereert op een volstrekt laakbare wijze”, aldus Lammers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.