Terugblik lijsttrekkersdebat

25 februari 2014
Terugblik lijsttrekkersdebat

PAPENDRECHT - Op dinsdag 25 februari 2014 hielden negen aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende politieke partijen een discussiebijeenkomst van 19:00 uur tot 22:30 uur in de aula van scholengemeenschap De Lage Waard aan de Vijzellaan. De zaal zat goed vol, maar na 21:00 uur verliet een deel van de bezoekers de aula tijdens de pauze. Ook waren er grote groep jongeren aanwezig die in het kader van hun maatschappelijke stage punten konden verdienen.

De lijsttrekkers discussieerden van deze partijen over uiteenlopende en actuele onderwerpen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.
 
De leiding van deze discussiebijeenkomst was in handen van het duo Elsemieke Havenga en Peter de Bie, bekend van radio en televisie.

Elsemieke Havenga begon de avond met de volgende stelling:
"Stel, u krijgt 500.000 euro: hoe zou u dit besteden?" Een aantal partijen gaf aan dit te willen teruggeven aan de burgers, een ander aantal partijen gaf aan juist allerlei voorzieningen te willen treffen. De partijen gaven aan een betere stelling te vinden: "Stel, u moet 500.000 euro bezuinigen: hoe zou u dit besteden?" Want dan moeten er echt moeilijke keuzes gemaakt worden.

Ook kwam de zorg te sprake. Want de WMO komt eraan en de gemeente krijgt er heel wat taken bij. Hoe gaat de gemeente dit aanpakken? Samenwerken met de andere Drechtsteden is dan belangrijk.
Maar niemand wil één Drechtstad, maar samenwerking is wel belangrijk. De gemeente moet zelfstandig blijven, anders is de verwachting dat er minder kwaliteit in Papendrecht overblijft.

Er werd verder gesproken over het gebied boven de A15, de Vriesenpolder. Dit zou volgens de SGP een recreatiegebied kunnen worden en vond veel bijval uit het publiek.

De aanwezigen in de zaal konden vragen stellen en ook reageren via Twitter.

Conclusie van Papendrecht.net: Het debat verliep vrij mat, zonder noemenswaardige discussies of opmerkelijke uitspraken. Waren de lijsttrekkers voorzichtig in aanloop naar de verkiezingen? Sowieso bleef men vooral steken in algemene uitspraken en was vaak dezelfde mening toegedaan. Na de pauze kwam er wel meer discussie, maar dat waren landelijke onderwerpen waar traditiegetrouw verschillend over wordt gedacht, zoals de koopzondag, weigerambtenaren of een coffeshop. Wellicht een suggestie voor volgend jaar, als er weer een politiek debat wordt gehouden: nodig een objectieve discussieleider uit die goed weet wat er in Papendrecht speelt en hiermee meer scherpe discussies kan uitlokken.

Foto: Duran Graciela

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.