Politici blijven onduidelijk bij politiek debat

17 februari 2010
Politici blijven onduidelijk bij politiek debat

PAPENDRECHT - Het traditionele verkiezingsdebat in het Golden Tulip Hotel in Papendrecht bracht discussieleidster Wouke van Scherrenburg niet wat ze ervan verwacht had. Ondanks scherpe vragen en goed doorvragen lukte het haar maar amper om de politiek tot concrete uitspraken te verleiden.

'Ik ben zeer teleurgesteld', zo begon ze na de pauze, toen ze even de tijd genomen had om te evalueren. 'Ik krijg de indruk dat jullie je kop in het zand steken. Ik begrijp mensen wanneer ze zeggen dat er een kloof bestaat tussen burgers en de overheid.'

Ze kreeg bijval van iemand uit de zaal: 'Als ik hier gekomen zou zijn en ik zou niet weten op wie ik moest stemmen, dan wist ik het nu nog niet.'

Voor de pauze stonden de onvermijdelijke bezuinigingen op het programma. 'Wat gaat elke partij doen om te bezuinigen?', was de concrete vraag. Antwoorden bleven veelal steken in vaagheden en goede bedoelingen. Ook weer niet helemaal onbegrijpelijk, want wie té concreet wordt, loopt straks bij de onderhandelingen voor een nieuw te vormen gemeentebestuur het risico daarop afgerekend te worden. Het is nu eenmaal geven en nemen in de politiek en het risico om later beticht te worden van het niet nakomen van beloften, dat wilden de meesten niet nemen.

Af en toe was er even een moment waarop de vonken ervan af vlogen. Bijvoorbeeld toen GroenLinks-lijsttrekker René van Engelen uitviel naar collega André Stremler van het PAB, toen die het had over zijn teleurstelling in de politiek van de afgelopen jaren.
'Doet u nou uw huiswerk eens!', fulmineerde Van Engelen, die in het dagelijks leven leerkracht is. 'Staat u altijd zo voor de klas?', reageerde Stremler gevat, om daarna onverstoorbaar verder te gaan over de in zijn ogen veel te hoge bijdrage die Papendrecht moet leveren aan de Drechtsteden.

Vrijwel iedereen was het erover eens dat de Drechtsteden in de afgelopen jaren teveel gekost hebben. 'Het gaat daar niet van een leien dakje', erkende Andrew de Graaf van de VVD. Maar er komt een bezuinigingsronde en dan worden de Drechtsteden een efficiënter bedrijf dan de afzonderlijke gemeenten, zo luidde de belofte.

De politici probeerden de ongeveer 200 bezoekers ervan te overtuigen dat de burgers van Papendrecht niet zullen hoeven te bloeden voor de bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden. 'De burgers hebben in de afgelopen jaren al genoeg opgebracht met de OZB-verhogingen', erkende ChristenUnie-voorman Anton Rietveld.

Wethouder Joop Tegelaar van Financiën was iets voorzichter. 'Papendrecht heeft in de afgelopen jaren geld kunnen sparen, maar niemand kan beloven dat de burger het niet zal gaan voelen.'
Met de ietwat sarcastische vraag op welke bank de gemeente Papendrecht het gespaarde geld dan gezet had, kreeg Wouke van Scherrenburg de lachers op haar hand. De Landsbanki-affaire ligt nog vers in het geheugen.

Vooral na de pauze kon er worden ingesproken door bezoekers. Zij werden in de gelegenheid gesteld om onderwerpen aan te dragen die voor hen belangrijk zijn. Er werden vragen gesteld over bijvoorbeeld de jachthaven, het hondenpoepbeleid, communicatie met de burgers, de relatie met gemeenten in de Alblasserwaard, toerisme, en het behoud van het afvalbrengstation.
Nieuwtjes kwamen er niet zozeer uit. Alhoewel de toezegging dat het afvalbrengstation behouden blijft voor Papendrecht natuurlijk mooi meegenomen was, maar die belofte lag er eigenlijk al.

En nu maar afwachten wat de verkiezingen gaan brengen, zo was de conclusie van de avond. En daarna wacht de samenstelling van een nieuw gemeentebestuur, en dan pas wordt echt duidelijk welke kant het de komende jaren opgaat met Papendrecht en wat de verkiezingsbeloften waard zijn gebleken.

Meer foto's op www.luxfoto.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.