Orgelconcert met betrekking tot gedenkjaar Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns

02 februari 2015 door Hennie van der Zouw
Orgelconcert met betrekking tot gedenkjaar Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns

PAPENDRECHT - Op zaterdagmiddag 7 februari 2015 zal in de Morgensterkerk een concert gegeven worden met werken van Nicolaus Bruhns. Van Arie de Bruin kregen we de onderstaande informatie door:

"De Noord Duitse componist Nicolaus Bruhns (1665-1697) heeft in 2015 namenlijk zijn gedenkjaar. Hij werd 350 jaar geleden geboren. En werd dus slechts 32 jaar oud.

Het aantal bewaard gebleven werken van hem is klein, maar fijn: 12 cantates, 3 (of 4) orgelpreludes en 1 orgelkoraal.

Beroemd is deze violist, organist en componist om zijn vioolimprovisaties, waarbij hij op het pedaal van het orgel de baspartij speelde.

Men moet hem overigens niet verwarren met zijn oom Friedrich Nicolaus Bruhns (1637-1718). Deze componeerde in 1705 een Markus-Passion, die op 7 maart 2015 (concert 223) door het Drechtsteden Bachkoor o.l.v. Nico van der Meel in deze concertserie zal worden uitgevoerd.

Volgens een bericht van Carl Philippe Emanuel Bach had Johann Sebastiaan Bach bewondering voor het werk van Nicolaus Bruhns.

Terug naar het concert op 7 februari 2015. Hierin zal organist Jaap de Wit de complete orgelwerken van Bruhns spelen, wat neer komt op een halfuur muziek. Te weten: Een groot en een klein preludium in e-klein en een preludium in G-groot. Daarnaast componeerde hij een grote koraalfantasie (10 minuten) van over het adventskoraal Nun komm der Heiden Heiland. Dit alles in de beroemde Stylus phantasticus: een fantasierijke, creatieve en ongebonden manier van componeren.

Deze Stylus phantasticus vraag dus ook van de speler eenzelfde fantasierijke, creatieve speelwijze, die bij Jaap de Wit in zeer goede handen is. Het programma wordt aangevuld met drie koraalfantasien: Herr Gott, dich loben wir van Franz Tunder (1614-1664), de voorganger van Buxtehude in Lübeck, Ich dank dir, lieber Herre van Buxtehude (1637-1707), de leraar van Bruhns en Lobet den Herren, denn er ist sehr freundlich van Heinrich Scheidemann (1595 – 1663).

U bent van harte uitgenodigd voor dit concert op 7 februari om 16.00 uur in de Morgensterkerk te Papendrecht waarin het complete orgeloeuvre van Nicolaus Bruhns tot klinken wordt gebracht". Aldus Arie de Bruin.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.