Was het nu goed of was het nu slecht? Hoe dan ook ...PKC wint van DVO

26 januari 2015 door Hennie van der Zouw
Was het nu goed of was het nu slecht? Hoe dan ook ...PKC wint van DVO

PAPENDRECHT - Voorafgaand aan de wedstrijd was het verschil tussen beide ploegen vier punten op de ranglijst. Beiden hadden er dus alle belang bij vandaag te winnen; DVO om de aansluiting voor een play off plek te krijgen, PKC om het verschil naar zes punten uit te bouwen en de tweede plaats te behouden. Het zou dus wel eens spannend kunnen worden deze zaterdagmiddag. Het werd uiteindelijk een wat vreemde wedstrijd, waarin beide ploegen niet tot hun beste spel wisten te komen. Aangetekend moet wel worden, dat het verdedigend aan Papendrechtse zijde best goed stond, zeker in de eerste helft.

Mogelijk ben ik met deze conclusie al te kritisch; 56 doelpunten, een redelijk schotpercentage.... maar toch ... het was niet echt sprankelend en de (wat vertekende) uitslag had zomaar ook anders kunnen zijn.

"Niet zeuren" zullen velen zeggen: "halverwege de KL staan we netjes op een gedeelde eerste plaats en zijn we goed op weg richting de play offs."
Dat is ook zo... het beste spel is nu ook nog niet nodig.... Maar willen we Mady haar gedroomde afscheid geven, dan moet het straks wel echt beter.

Het wedstrijdbeloop dan maar:
Vijftien seconden waren er slechts nodig voor de Papendrechters om op voorsprong te komen, om deze vervolgens nooit meer af te staan. Aan DVO zijde lukte er aanvankelijk helemaal niets, de bal wilde maar niet door de korf vallen terwijl men ook niet onder de verdedigende druk van PKC-zijde kon uitkomen. Pas na ruim acht minuten kon de eerste Bennekomse treffer worden aangetekend. PKC had die tijd benut om een verschil van vijf doelpunten te doen aantekenen (5-0), wat na bijna een kwartier spelen naar zeven was uitgebouwd: 8-1. Het leek een walk-over te kunnen gaan worden, ondanks dat de Papendrechters ook niet echt geweldig speelden.

Een time-out van DVO bleek effectvol: vanaf dat moment ging het bij de Bennekommers beter draaien en kwam het scorend goed op gang. PKC scoorde wel mee, maar toch werd het verschil langzaam steeds kleiner. Na drieentwintig minuten spelen stond het 16-13 en dreigden de Bennkommers de aansluiting te hervinden.

Ben Crum voelde zich dan ook duidelijk niet gelukkig met het spel van PKC, wat te rommelig en onzorgvulidig werd en greep dan ook naar een time-out om de opmars van DVO te stuiten en met succes. Bij rust stond er een verschil van vier op het scorebord: 19-15. Gelopen was de wedstrijd dus zeker nog niet. Alle reden voor Crum om in de rust waarschuwend op het dreigende gevaar te wijzen.

Geconcentreerd kwamen de Papendrechters dan ook uit de kleedkamers: twee snelle treffers op rij zorgden weer voor een meer geruststellende zes punten voorsprong: 21-15.Tot echt sprankelend korfbal kwam het echter niet, het bleef allemaal wat rommelig en de scherpte in de afronding had beiderzijds beter gekund in deze tweede helft. Hoewel DVO het bleef proberen kon het de achterstand niet meer dichten. Het verschil bleef steeds vier tot vijf doelpunten, waardoor DVO steeds meer druk ging voelen door de wegtikkende tijd. Dit zorgde ervoor dat het meer geforceerd ging spelen, wat tot regelmatig balverlies leidde. Uiteindelijk gaf het op en was het verzet gebroken. PKC "profiteerde" en in de slotfase kon het steeds meer afstand nemen; het verschil werd vijf, zes, zeven en uiteindelijk zelfs acht doelpunten. 32-24.

Volgende week starten de returns met als match of the week TOP op bezoek in Papendrecht. Het gaat een spannende clash worden, want ook TOP speelde dit weekend een moeilijke wedstrijd tegen het Amsterdamse Blauw Wit. Na een 3-0 voorsprong kantelde de wedstrijd in Amsterdams voordeel en TOP was de hele wedstrijd op achtervolgen en proberen aan te haken aangewezen. In de slotminuut kwam het langszij Blauw Wit: 17-17. Het maakte ook 18-17, maar dit doelpunt werd vanwege snijden afgekeurd (terecht) onder luid protest van het Sassemse publiek. De Amsterdammers kregen de laatste aanval en grepen hun kans: drie seconden voor tijd viel de 17-18. En dit kon niet meer gerepareerd worden door TOP. Door deze nederlaag staan TOP en PKC puntgelijk aan kop in de KL en wordt het komend weekend vechten om de 1e plaats.

Verrassend? Ja, maar toch ook weer niet gezien de vorm van de Amsterdammers de afgelopen wedstrijden. Lekker? Ja dat zeker.

De echte verrassing van vandaag kwam uit Koog aan de Zaan. Dalto heerste in de eerste helft uit bij Koog Zaandijk. Wat te denken van een 6-16 ruststand?. Ook in de tweede helft bleef Dalto het KZ erg lastig maken: wat de Koogers ook probeerden, echt terugkomen in de wedstrijd zat er niet meer in. Het verschil bleef 10.  Eindstand: 15-25.

OVVO kreeg Fortuna dit weekend op bezoek. "Veni, vidi, vici" moeten de Fortunezen hebben gedacht. Een simpele 15-21 overwinning was het gevolg.

In de onderste regionen streden KVS en LDODK tegen elkaar. Ook hier was er volop spanning en opnieuw leek KVS haar eerste punten te kunnen gaan sprokkelen. Maar de eindstand werd 21-22.

Voor KVS is degradatie bijna onontkoombaar geworden: zes punten verschil op de nummers acht en negen... een mirakel is nodig in Scheveningen.

Al met al kan de conclusie van vandaag dus luiden: "Het was goed, maar het moet en kan nog beter"

Foto: Leo van den Andel.
Tekst: Ton de Vries.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.