Gemeente Papendrecht en MEE Drechtsteden regelen cliëntondersteuning

21 januari 2015 door Hennie van der Zouw
Gemeente Papendrecht en MEE Drechtsteden regelen cliëntondersteuning

PAPENDRECHT - Partijen ondertekenen Uitvoeringsovereenkomst Cliëntondersteuning. De gemeente Papendrecht en MEE Drechtsteden hebben een Uitvoeringsovereenkomst Cliëntondersteuning ondertekend. Daarmee geven beide partijen vorm en inhoud aan de uitvoering van cliëntondersteuning aan de inwoners van Papendrecht. Wethouder Joke Reuwer-Verheij en directeur Telma Vos van MEE Drechtsteden zetten hun handtekening onder
de overeenkomst.

Daarnaast gaat de samenwerking tussen MEE Drechtsteden en de Brede Welzijninstelling (BWI) Papendrecht op dit terrein steeds verder, aldus directeur Telma Vos en directeur Karin Verlinde van de BWI Papendrecht.

Eigen kracht en verantwoordelijkheid
Met de komst van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet zal er steviger worden ingezet op eigen kracht en verantwoordelijkheid van inwoners. Maar wanneer kwetsbare mensen het zelf niet redden en ook geen hulp uit hun omgeving krijgen, kunnen zij een
beroep op cliëntondersteuning doen, benadrukken wethouder Joke Reuwer-Verheij en directeur Telma Vos van MEE Drechtsteden.

Wethouder Reuwer-Verheij: “Cliëntondersteuners en zorgprofessionals zullen vaker op hun handen gaan zitten. Als inwoners taken zelf kunnen oppakken, bieden wij ze hier ruimte toe.” Telma Vos van MEE Drechtsteden vult aan: “Het gaat om een verschuiving van ‘zorgen vóór’ naar ‘zorgen dat’ Cliëntondersteuning is hierop gericht.”

Inzet op lokale activiteiten
MEE Drechtsteden en de BWI Papendrecht bekijken samen hoe cliëntondersteuning in Papendrecht verder vorm kan krijgen. Karin Verlinde en Telma Vos stellen dat de organisaties intensief overleg voeren en binnenkort een concreet plan opstellen en gaan uitvoeren. “Het moet voor Papendrechtse
inwoners duidelijk worden waar ze terecht kunnen met hun zogenoemde ‘ondersteuningsvragen’.

Daarom willen wij in figuurlijke zin graag achter één voordeur gaan werken. Achter deze voordeur kunnen we slimmer bekijken welke professional een vraag het beste kan oppakken.” Door de samenwerking benutten de BWI Papendrecht en MEE Drechtsteden beter elkaars krachten. Dit draagt bij aan het versterken van de zelfredzaamheid van inwoners, zo is de verwachting. Door de veranderingen in de langdurige zorg en ondersteuning zal er meer dan voorheen worden gekeken naar de mogelijkheden van iemands eigen netwerk of naar voorzieningen die voor iedereen beschikbaar zijn.

Wanneer u in Papendrecht ondersteuning nodig heeft, kunnen cliëntondersteuners van de BWI Papendrecht en MEE Drechtsteden het volgende voor u doen:
- helpen om ondersteuning in de directe omgeving te zoeken;
-  op een rijtje zetten van de vragen en problemen en samen met u naar oplossingen zoeken;
-  vinden van de juiste weg naar instanties die u verder kunnen helpen;
-  contact leggen met de juiste personen of instanties, wanneer u dat zelf niet kunt;
-  ondersteuning bieden wanneer u zorg draagt voor iemand in uw naaste omgeving;
-  specifiek voor 2015: inwoners ondersteunen tijdens een herindicatieproces. Dit geldt alleen voor inwoners die van de Sociale Dienst Drechtsteden of de Serviceorganisatie Jeugd een bericht ontvangen dat ze opnieuw geïndiceerd worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over cliëntondersteuning: www.bwi-papendrecht.nl of www.meedrechtsteden.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.