Variant Perspectief biedt perspectief

14 januari 2015 door Hennie van der Zouw
Variant Perspectief biedt perspectief

PAPENDRECHT -  Papendrecht is een nieuwe vorm van dagbesteding rijker. In de Albert Schweitzerstraat is naast een activiteitencentrum, een woonproject, een leerwerkbedrijf en een sociale wijkwinkel nu ook dagbesteding speciaal voor mensen met hersenletsel, een lichamelijke beperking of een chronische ziekte. Locatiemanager Nella Rijsdijk van de Gemiva-SVG Groep is enthousiast: "We geven mensen hier echt perspectief".
 
Perspectief is tegelijkertijd ook de naam van die dagbestedingsgroep in het gebouw. "Hier komen mensen die meestal na een normaal leven een ingrijpende ziekte of aandoening hebben opgelopen. Denk aan een hersenbloeding of herseninfarct, een ernstig ongeluk of een chronische ziekte zoals ALS of MS. Deze mensen, maar ook mensen met een ziekte waardoor ze altijd al afhankelijk zijn, hebben behoefte aan een perspectief in hun leven. Betaald werk is niet (meer) haalbaar, thuis zitten is geen optie en is vaak belastend voor de partner of het gezin. In en vanuit Perspectief is van alles mogelijk, we kunnen veel bieden. Bij ons zijn ze niet alleen bezig met hun ziekte of  beperkingen, maar ook met hun mogelijkheden".
 
Snappen waar het om gaat
Judy van Achterberg is begeleidster bij Perspectief: "Met één simpel voorbeeld kan ik het principe van Perspectief uitleggen. Eén van onze cliënten is een voormalig directeur van een school. Na een hersenbloeding is hij halfzijdig verlamd. Hij kan niet meer werken, verliest zijn sociale contacten en loopt het risico in zichzelf gekeerd te raken. Hij geeft hier nu leesles aan iemand met een lichte verstandelijke beperking elders in het gebouw, die graag wat beter wil kunnen lezen. Winst voor twee. Wij snappen waar het om gaat bij onze cliënten en zijn goed in het bedenken van oplossingen. Met zoveel verschillende soorten mensen in huis kunnen veel mensen iets voor elkaar betekenen. Er zijn hier mensen met een verstandelijke beperking, mensen met lichamelijke beperkingen en/of niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt die vanuit het leerwerkbedrijf stage lopen,er zijn leerlingen, stagiaires, buurtbewoners en vrijwilligers actief. Wij zoeken en vinden bij elkaar de verbinding. "
 
Kwetsbare burger
De veranderingen in de zorg die in 2015 zijn ingegaan biedt volgens Nella Rijsdijk mogelijkheden. "De gemeente is nu verantwoordelijk voor de kwetsbare burger. Wij kunnen hier in Papendrecht voor veel mensen een concreet aanbod doen dicht bij huis. We hebben meer speelruimte dan toen alles onder de AWBZ viel. Ook onze sociale wijkwinkel Fideel komt van de grond. Daar verkopen we spullen en kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten. Wij brengen vraag en aanbod uit de wijk bij elkaar. Volgens mij is dit zoals de Wmo 2015 bedoeld is. Laagdrempelig, concreet en financieel voor de gemeente aantrekkelijk. Perspectief is hierin een nieuwe ontwikkeling. Bij Perspectief is nog plaats voor meer mensen, die mee willen doen in de samenleving. Bij Perspectief kan dat."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.