Opbrengst online veiling Kunstuitleen: 83.000 euro bruto

01 december 2014 door Hennie van der Zouw
Opbrengst online veiling Kunstuitleen: 83.000 euro bruto

PAPENDRECHT - Nagenoeg alle kunstwerken zijn verkocht. Nagenoeg de complete collectie van de voormalige Regionale Kunstuitleen in Papendrecht is geveild. Van de ruim 1400 werken is in totaal 99,2% verkocht. De bruto-opbrengst bedraagt 83.000 euro. De gemeente Papendrecht veilde in twee rondes de werken van onder meer kunstenaars als Rob Scholte, Corneille, Rein Dool, Henk Visch en Jan Jonges. Afgelopen zaterdag kwamen de gelukkige
nieuwe eigenaren hun aangekochte werken ophalen in het pand van de voormalige kunstuitleen.

Online veiling
De gemeente Papendrecht liet de totale verzameling van de voormalige kunstuitleen in twee rondes online veilen. Mensen konden per ronde ongeveer een week lang online via www.veilinghuis-omnia.nl bieden, waarna de werken naar de hoogste bieder gingen. Iedere ronde had ook twee kijkdagen, waar
goed gebruik van werd gemaakt. De gemeente werd in de veiling bijgestaan door een gerenommeerd veilinghuis met ruime ervaring met de verkoop van kunst uit gesloten kunstuitlenen.

Uitschieter
De collectie van de voormalige kunstuitleen was zeer gevarieerd met ruim 1400 werken van bijna 750 kunstenaars. De verzameling bevatte onder meer schilderijen, glas, keramiek, zeefdrukken, fotografie, grafiek, textiel, etsen en brons. Op de veiling kon al vanaf 5 euro op de werken worden geboden.
Sommige kunstwerken gingen voor een koopje van de hand, op andere werken werd flink geboden. De uitschieter was het schilderij ‘Stilleven met vissen’ van Jan Jonges (1921-1976), dat in de eerste veilingronde voor 1300 euro werd verkocht. In de tweede veilingronde werd het meest geboden op
een werk van het kunstenaarsduo Meidam-Breevoort: het titelloze landschapsschilderij verwisselde uiteindelijk voor 1200 euro van eigenaar. Naast alle kunstvoorwerpen werden er ook circa 120 wissellijsten en twee houten schildersezels verkocht. De enkele werken die zijn overgebleven, gaan
mee in een andere veiling van het veilinghuis

De bruto-opbrengst van de online veiling is exclusief de gemaakte kosten. De uiteindelijke opbrengst zal begin volgend jaar bekend worden gemaakt en zal worden geïnvesteerd in cultuur in Papendrecht.

Grote belangstelling
Wethouder Joke Reuwer-Verheij (Cultuur) is verheugd over de opbrengst en de grote belangstelling voor de kunstwerken. “Kunst is er om van te genieten, niet om op te slaan in een depot. Spijtig genoeg hebben we moeten besluiten na 27,5 jaar de kunstuitleen te sluiten, maar met de veiling hebben we
veel mensen een kans gegeven om een kunstwerk aan te schaffen. Ik ben blij dat veel mensen daar gebruik van hebben gemaakt.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.