Werken kunstuitleen worden in november online geveild

03 november 2014
Werken kunstuitleen worden in november online geveild

PAPENDRECHT - De gemeente Papendrecht laat de complete collectie van de Regionale Kunstuitleen online veilen. Het gaat om ruim 1400 kunstwerken die in twee rondes op woensdag 5 en woensdag 19 november zullen worden geveild. In de collectie zitten werken van onder meer Corneille, Rob Scholte en Jan Roede. De opbrengst van de veiling zal worden gebruikt voor cultuur in Papendrecht.

De werken zijn te bezichtigen via www.veilinghuis-omnia.nl. Veilinghuis Omnia, een veilinghuis met ervaring met de verkoop van kunst uit kunstuitlenen, gaat de werken voor de gemeente veilen. Beide veilingen hebben ook kijkdagen, waarop de veilingstukken zijn te bezichtigen. De kijkdagen zijn in het pand van de voormalige Kunstuitleen Papendrecht aan de P.C. Hooftlaan 180 in Papendrecht.

Eerste veiling
Woensdag 5 november start de eerste veiling, met kijkdagen op vrijdag 7 november (van 17.00 uur tot 20.00 uur) en op zaterdag 8 november (van 11.00 uur tot 16.00 uur). Deze veiling sluit dinsdag 11 en woensdag 12 november. De werken die op deze veiling zijn geveild, kunnen zaterdag 15 november tussen 13.00 uur en 17.00 uur worden opgehaald. Er kan contant of via pin worden betaald.

Tweede veiling
Woensdag 19 november start de tweede veiling, met kijkdagen op vrijdag 21 november (van 17.00 uur tot 20.00 uur) en op zaterdag 22 november (van 11.00 uur tot 16.00 uur). Deze veiling sluit dinsdag 25 en woensdag 26 november.  De werken die op deze veiling zijn geveild, kunnen zaterdag 29 november tussen 13.00 uur en 17.00 uur worden opgehaald. Er kan contant of via pin worden betaald.

Unieke kans
Afgelopen zomer kregen de nog actieve leden van de kunstuitleen de gelegenheid om werk(en) uit de collectie aan te schaffen. Straks bij de twee veilingen krijgt iedereen de kans om werk te kopen. Er kan al vanaf vijf euro worden geboden. “Kunst is het waard om in te investeren”, zegt wethouder Joke Reuwer-Verheij (Cultuur). “Voor mensen is dit een unieke kans om voor mogelijk een mooi bedrag één van de vele schitterende kunstwerken te kunnen kopen. Het is een zeer diverse collectie met werk van verschillende kunstenaars en in verschillende stijlen. Het is toch bijzonder dat je nu de mogelijkheid krijgt om een werk aan te schaffen dat je na een bepaalde periode niet meer hoeft terug te brengen. Straks kun je een kunstwerk thuis een mooie plek geven en er voor altijd van genieten.”

Sluiting
De gemeente Papendrecht besloot vorig jaar de Regionale Kunstuitleen te sluiten. De kunstuitleen was al geruime tijd niet meer rendabel, vanwege een sterk teruglopend aantal gebruikers, waardoor de kosten steeds meer toenamen. De kunstuitleen sloot per 1 juli 2014 officieel zijn deuren. “Helaas hebben we na 27,5 jaar moeten besluiten om de kunstuitleen te sluiten. Het ledenaantal nam af en de kosten namen toe”, legt wethouder Reuwer-Verheij uit. “We hebben gekeken naar diverse mogelijkheden om de kunstuitleen op een andere wijze in stand te houden. Jammer genoeg liepen de alternatieven op niets uit, waardoor ons geen andere keuze restte dan de kunstuitleen te sluiten.”

Herinvesteren in kunst
De gemeente heeft afgesproken dat de opbrengst van de veiling ook weer ten goede komt aan cultuur in Papendrecht. Wethouder Reuwer-Verheij: “Als gemeentebestuur blijven wij ook in tijden van bezuinigingen oog houden voor investeren in kunst en cultuur. De opbrengst van de veiling gaan we herinvesteren in cultuur in Papendrecht.”

Parkeren
Komt u met de auto naar de kijkdagen? De parkeergarage De Meent bevindt zich op loopafstand van het gebouw van de kunstuitleen in de kelder onder het in het centrum gelegen winkelcentrum De Meent. De garage biedt plaats aan circa  360 auto's. De inrit naar de parkeergarage is gelegen aan de Weteringsingel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.