Japans koto concert ter gelegenheid van 5 jarig jubileum AITOBO

06 november 2014 door Hennie van der Zouw
Japans koto concert ter gelegenheid van 5 jarig jubileum AITOBO

PAPENDRECHT - Galerie AITOBO viert haar 25 jarig jubileum met een heel bijzonder concert van traditionele Japanse koto-muziek, uitgevoerd door Mw. Noriko Shimizu uit Japan en Mw. Yoko Doi uit Nederland.

25 jaar Japanse cultuur in Papendrecht
Het is nu 25 jaar geleden dat de in Papendrecht wonende Japanse Noami Mikami startte met Galerie AITOBO. Elk jaar maakt zij een reis naar verschillende Japanse ateliers voor keramiek en andere nijverheidsproducten om nieuwe collecties samen te stellen voor AITOBO. Al snel begon Naomi ook met het organiseren van demonstraties en exposities op het gebied van de Japanse cultuur. Dat varieerde van Kimono-shows, thee-ceremonies, Japanse vechtkunst en expositities van vazen, poppen, Japans papier, calligrafie, etc. Later werden daar ook de kooklessen, Japans bloemschikken, en Japanse taalles aan toegevoegd.

Haar privé pianolessen geeft ze thuis, op de witte vleugel die ze ooit van haar moeder, Ai, in Japan heeft gekregen. En daar komt ook de naam AITOBO vandaan; het betekent “aterlier van Ai”, haar moeder dus. Van oorsprong is Naomi componiste, en woonde voor een half jaar in Afrika voor de bestudering van Afrikaanse percussie instrumenten. Daar ontmoette ze een Nederlandse man waardoor ze in Papendrecht belandde.  Bij de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan, werd Naomi gevraagd een stuk te componeren met koto-instrumenten. “Voor het 25-jarig jubileum van AITOBO wilde ik iets bijzonders doen”, vertelt Naomi enthousiast. “Iets waarin alles bij elkaar komt: de Japanse cultuur EN de muziek. Daarom vind ik het geweldig dat het mij gelukt is om twee bekende koto-speelsters voor dit jubileumconcert te contracteren.

Noriko Shimizu heeft een druk programma en moet hiervoor immers speciaal uit Japan naar Nederland komen. Voor deze speciale gelegenheid heb ik ook een nieuw kort stukje gecomponeerd wat ik zelf ga spelen met de koto-spelers. Dit wordt een combinatie van de koto-instrumenten met nog 2 andere instrumenten. Het is mijn manier om ‘dankjewel’ te zeggen voor alle belangstelling over de afgelopen 25 jaar”.

Japanse harp
De koto is het nationale instrument van Japan, een snaarinstrument dat oorspronkelijk afkomstig is uit China. De koto wordt ook wel de “Japanse harp” genoemd, vanwege de lyrische klanken. In de Japanse muziek is de koto net zo belangrijk als de piano in de westerse muziek. De muziek werd traditioneel vooral aan het keizerlijk hof en in tempels gespeeld.

De traditionele koto heeft 13 snaren en wordt bespeeld met 3 ivoren nagels die over de top van de duim, middelvinger en wijsvinger zijn geschoven. Honderd jaar geleden ontwikkelde de bekendste koto-meester Michio Miyagi een grotere koto met 17 snaren vanwege de behoefte aan lagere klanken. Tegenwoordig bestaan er ook koto’s met 20 snaren voor nog meer klankruimte.

De koto is ongeveer 1,8 m lang en wordt gemaakt van het hout van de Japanse kiri boom.

De koto spelers
Speciaal voor dit concert komt Noriko Shimizu naar Nederland. Zij is grootmeester van de Japanse Ikuta muziekschool. Als koto-soliste voor het prestigieuze NHK Symphony Orchestra in Japan, geeft ze concerten in Japan, Zuid-Korea en Europa. De koto-meester Yoko Doi, bespeelde de koto al op jonge leeftijd en geeft regelmatig concerten, o.a. voor de VPRO televisie en tijdens het European Harp symposium.

Over AITOBO
Bij Galerie AITOBO in Papendrecht worden Japanse nijverheidsproducten verkocht, en worden regelmatig activiteiten en exposities georganiseerd op het gebied van de Japanse cultuur.

AITOBO is gevestigd aan de Zernikelaan 1 te Papendrecht en is geopend op vrijdag van 13.00 - 18.00 uur en zaterdag van 12.00 - 17.00 uur.

Meer informatie: Naomi Bom-Mikami, tel.: 078-6413939 / 06 107 09901. Concert in de Bethlehemkerk, Van der Palmstraat 1 in Papendrecht (tel: 078-6426975).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.