Inhaalverbod A15 Papendrecht opgeheven

04 november 2014 door Ad van Herk
Inhaalverbod A15 Papendrecht opgeheven

DRECHTSTEDEN - Vrachtwagens mogen sinds maandag op bepaalde snelwegen in Nederland andere voertuigen inhalen. Op de A15 komt het verbod in beide richtingen te vervallen en mogen vrachtwagens elkaar, en ander verkeer, tussen Papendrecht en Gorinchem weer passeren (v.v.). 

Rijkswaterstaat zegt dat het er veiliger is om elkaar daar te passeren omdat er meer dan twee rijstroken zijn. Op andere plekken is de verkeersveiligheid afgenomen en wordt juist een inhaalverbod ingevoerd. Rijkswaterstaat hoopt halverwege december alle borden op de betreffende wegen te hebben aangepast. 
 
In 2003 is op een deel van het Nederlandse autosnelwegennet een inhaalverbod voor vrachtverkeer ingesteld. De afgelopen jaren zijn veel snelwegen verbreed tot drie of meer rijstroken. Op deze wegen, circa 300 km, geldt in de nieuwe situatie géén inhaalverbod meer voor vrachtwagens, omdat er nu voldoende rijstroken zijn om veilig in te kunnen halen. 
 
Op dit moment geldt op ongeveer de helft van het aantal snelwegen met twee rijstroken een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dit aantal blijft nagenoeg gelijk, wel betreft het soms andere trajecten. 
 
Op wegen met veel vrachtverkeer waar het inhaalverbod tot colonnevorming leidt en ander verkeer moeilijk kan in- en uitvoegen, wordt het inhaalverbod opgeheven. Bijvoorbeeld op de A15 van knooppunt Gorinchem – Papendrecht (v.v.). 
Minder vaak een inhaalverbod 
Sinds 2003 geldt er op veel snelwegen met twee rijstroken een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dit beleid wordt nu geactualiseerd. Pijnpunt hierbij is dat er op snelwegen met veel vrachtverkeer nu minder vaak een inhaalverbod komt. 
 
Colonnevorming 
Het inhaalverbod was bedoeld om de doorstroming te bevorderen. Dat blijkt te werken. Echter, ook op een aantal wegen waar het aantal vrachtauto’s hoog is, gaat nu het inhaalverbod weer gaan verdwijnen juist vanwege het grote aantal vrachtwagens. Door colonnevorming ontstaan er problemen voor het in- en uitvoegend verkeer. Het terugdraaien van het inhaalverbod op deze wegen is volgens de ANWB teleurstellend omdat het probleem op deze wegen nog niet is opgelost. De ANWB verwacht dat door inhalende vrachtauto’s meer onveiligheid ontstaat (irritatie door oponthoud, bumper kleven en rechts inhalen). 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.