Gemeenten bundelen krachten in dienstverlening

06 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Gemeenten bundelen krachten in dienstverlening

DRECHTSTEDEN - De zes gemeenten in de Drechtsteden hebben vergevorderde plannen om de krachten te bundelen om de dienstverlening aan inwoners en ondernemers via balie, telefoon, web en post te versterken. “Door samen te werken en samen te investeren kunnen wij onze dienstverlening sneller en beter ontwikkelen en toekomstbestendig maken. Ik heb het dan vooral over toegankelijke en digitale dienstverlening. Uitgangspunt van de samenwerking is dat er in alle zes gemeenten lokaal balies zijn, waar onze inwoners en ondernemers zaken met ons kunnen doen.”, aldus Peter Verheij (coördinerend portefeuillehouder namens de 6 gemeenten). Deze samenwerking levert daarnaast jaarlijks een kostenbesparing op van 1,1 miljoen euro.

Wat betekent dit?
De samenwerking tussen de gemeenten heeft een aantal gevolgen voor inwoners en medewerkers. Maar veel blijft gewoon hetzelfde. De dienstverlening ziet er als volgt uit:

• Zes lokale gemeentewinkels
• Zoveel mogelijk een vaste bezetting medewerkers (het ‘vertrouwde’ gezicht)
• Er komen (meer) diensten op afspraak. Voor veelvoorkomende diensten is het mogelijk om gewoon langs te komen
• Er kunnen meer zaken eenvoudig online worden geregeld
• Telefonische vragen en vragen via het web worden deskundig en snel beantwoord
• In de toekomst wordt het mogelijk om ook buiten de eigen woonplaats in elke gemeente zaken te doen
• In sommige gevallen komen medewerkers thuis langs

Wat is de aanleiding?
Steeds meer mensen zijn gewend aan het zoeken van informatie en aanschaffen van producten en diensten via een website. En als het aan het Rijk ligt, is het binnen nu en twee jaar ook een wettelijk recht om elektronisch zaken te kunnen doen met de overheid (geregeld in de Wet Recht op elektronisch zakendoen). Nu al bieden gemeenten steeds meer mogelijkheden om ‘vanuit de luie stoel’ online zaken met hen te doen.

Door deze samenwerking kan dit verder ontwikkeld worden. Daarnaast is voor sommige producten of diensten juíst het persoonlijk contact van belang. Bijvoorbeeld wanneer de impact voor de inwoner groot is (bij een huwelijk bijvoorbeeld) of de aanvraag ingewikkeld in elkaar zit (denk aan een bouwvergunning).

Voor die diensten is het mogelijk een afspraak te maken voor een uitgebreider gesprek in de lokale gemeentewinkel.

Planning
De colleges van Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht hebben zich al positief uitgesproken over het bundelen van de krachten. In Zwijndrecht is de besluitvorming hierover nog in volle gang. De betreffende medewerkers van alle zes gemeenten zijn persoonlijk geïnformeerd over de ontwikkelingen en er is een adviesproces over deze reorganisatie in gang gezet bij de Ondernemingsraden. De colleges hebben hun eigen raad geïnformeerd en gaan de komende tijd op de lokaal gebruikelijke wijze met hen in gesprek. Het is de bedoeling dat de gezamenlijke organisatie start op 1 januari 2016. Noot voor de redactie: Voor vragen kunt u terecht bij Mark Benjamin (06-5358 7833). Hij treedt op als woordvoerder namens de Drech

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.