Reactie PAB over uitlatingen Drechtstedenbestuurder Andre Flach

02 oktober 2014 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Het PAB schrijft in een reactie over uitlatingen van Drechtstedenbestuurder Andre Flach het volgende: "Net als vele anderen, zoals Beter voor Dordt, is de fractie van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) verontwaardigd over de ongebruikelijke aanmatigende en arrogante houding van Drechtstedenbestuurder André Flach. Deze roept dat hij bij Papendrecht en de andere gemeenten wel even extra € 2,1 miljoen komt ophalen als we zelf het geld niet overmaken. Laat duidelijk zijn: als de heer Flach in Papendrecht geld komt ophalen wordt hij wat het PAB betreft per omgaande weggestuurd.

Voor zijn beurt
Het zijn zes gemeenten die bepalen wat er de komende jaren in de Drechtsteden wordt gedaan. Niet enkele raadsleden in een commissie. Niet het Drechtstedenbestuur. En ook niet de Drechtraad. De gemeenten gaan echter pas de komende maanden het debat aan op basis van de nu voorliggende stukken. Zij kunnen daarbij prioriteiten stellen en aangeven wat zij vooral wel en niet willen gaan doen. Of ze lokaal willen bezuinigen ten voordele van de regio. Of ze er de extra miljoenen voor over hebben. In tegenstelling tot wat de heer Flach beweert is het dus allesbehalve een gelopen race.

Goede samenwerking onder vuur
De fractie van het PAB maakt zich grote zorgen over de richting waarin het proces van samenwerking zich nu ontwikkelt. De goede bedoelingen om de raadsleden meer te laten bepalen wat we de komende jaren gaan doen worden nu links en rechts ingehaald door een
regenten-mentaliteit van bestuurders die een samenwerkingsverband anno 2014 absoluut niet past.

De zelfstandige rol van de samenwerkende gemeenten mag niet (lees: nooit!) worden gebagatelliseerd. Nu doen alsof alles al in kannen en kruiken is geeft geen pas. Dit kan bij de enthousiaste en betrokken raadsleden zelfs leiden tot een gevoel van misbruikt te zijn. Voor het Drechtstedenkarretje gespannen. Alsof het Drechtstedenbestuur het nu voorliggende plan al in de kast had liggen en of de gemeenten even bij het kruisje willen tekenen!Het is geen prettig beeld dat op het netvlies komt als we het gebeuren uit de Drechtsteden volgen wat André Flach nu met zijn opmerkingen bevestigt. Een beeld uit de tijd van
regenten: bestuurders uit vroegere jaren die elkaar de bal toespeelden en elkaar benoemden. Een kleine groep personen die alles bepaalden en nog nooit van democratie hadden gehoord.

Als dat beeld blijft bestaan is het een garantie voor het einde van de goede samenwerking binnen de Drechtsteden. En dat is noch in het belang van de Drechtsteden, noch in het belang van de afzonderlijke gemeenten," aldus de uitgebreide reactie van het PAB.

.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.